Casa del mare
Езерото
Creative Design

Електронните светкавици VISATEC – No Light – No Photography

В категории Осветление
Добавено на 27.12.2009 @ 18:26
Разгледан общо 3511 пъти, 2 пъти днес

Zaglavna

Зависимостта ни от естествения източник на светлина – слънцето често може да осуети реализирането на дадена фотографска задача, защото то не винаги свети толкова ярко и от посоката, от която на нас ни се иска. Светлината му не винаги е толкова мека или толкова остра, колкото желаем или пък е с неподходяща цветова температура. Човечеството е намерило решение на този проблем, като за целите на фотографията е създало най-подходящите източници на светлина – импулсните. Основните им предимства пред халогенното, метал-халогенното, луминесцентното и друг вид изкуствено осветление са изключително големият им коефициент на полезно действие, отличното съотношение между размера на тялото и мощността, повторяемостта на резултата и големият избор от различни рефлектори и аксесоари, чрез които характеристиките на светлината може да се променят.

Много често свързваме качествените светкавици с високи цени. Пазарът ни е залят от продукти с ясен или неясен произход, а ориентирането в многообразието наистина е сложно. Изхождайки от този факт, решихме да ви представим електронните фотографски светкавици VISATEC, защото те са с много високо качество, но на достъпни цени. Разработени са от световноизвест-
ната швейцарска компания Bron Elektronik AG, чиято търговска марка broncolor повече от петдесет години е лидер в областта на професионалното импулсно осветление за фотография. За да задоволи всички изисквания на фотографите, и съобразявайки се с техните финансови възможности, компанията създава марката VISATEC – малкия „брат“ на broncolor. Електронните светкавици VISATEC притежават изцяло качеството, сигурността и технологичните постижения, използвани в оборудването broncolor. Това което ги отличава, е, че в тях не са включени част от функциите, които се използват рядко и в специфични случаи.

Електронните светкавици VISATEC са създадени, за да покрият изискванията и очакванията на професионалните, полупрофесионалните фотографи и любителите, и са еднакво подходящи за портретна и продуктова фотография, както и за снимки на открито. Използването им е максимално опростено и са оптимизирани за работа при 120 V и 220 V, благодарение на което може да работите във всяко кътче на света, без да зависите от различните стандарти на електрическата мрежа. В такава ситуация единственото, което трябва да направите, е да смените пилотната лампа.

Многостранното приложение и надежността на електронните светкавици VISATEC се дължат на стремежа на Bron Elektronik AG да е винаги в крак с постоянно променящите се нужди и тенденции на пазара. Непрекъснатото разработване на нови продукти и развитието на съществуващите е в основата на стратегията на компанията, посветена изцяло на потребителите. Чрез осветлението VISATEC тя доказва, че не е задължително качествените продукти да са скъпи и предлага оптимално съотношение качество–възможности–цена.

Solo_Group

В продуктовата гама на VISATEC са включени две групи компактни тела – SOLO и LOGOS, и генератор на батерия за две електронни светкавици. Всички осветителни тела са с гаранция 2 години.

Ще ви запознаем с основните характеристики на електронните светкавици VISATEC, които ги превръщат в най-важния ви съюзник във всяка снимачна ситуация в студиото и извън него.

Задействането им може да стане по 5 различни начина:

1. Ръчно чрез натскане на тест бутона, което се използва изключително рядко.
2. Чрез синхронен кабел, който е на отделна нисковолтова електрическа верига. С това се предотвратява повредата на синхронния контакт на фотоапарата.
3. Чрез вградената фотоклетка, която може да задейства светкавицата, като използва импулс от друго осветително тяло или от инфрачервеното устройство.
4. Чрез Flash Trigger устройство, което се поставя в гнездото за светкавица на фотоапарата и излъчва инфрачервен импулс, задействащ електронните светкавици в момента на натискане на спусъка на камерата.
5. С радиосигнал – Radio Frequency System (RFS) е система за дистанционно управление, работеща на кодирана радиочестота. За разлика от подобни устройства на други производители, даващи възможност само за дистанционно задействане на светкавиците, RFS системата на VISATEC позволява и контрол, и управление. Чрез компютър или ноутбук вие може да включвате или изключвате телата, да променяте мощността им и да контролирате всички функции, без да се налага да ходите от тяло до тяло – ценно предимство, спестяващо време и нерви. Основните предимства на RFS са безпроблемното снимане в големи помещения и на открито, където няма подходяща повърхност, от която може да се отрази инфрачервеният лъч на Flash Trigger устройството. Обхватът на действие на RFS е много голям – от 20 m в затворени помещения до повече от 30 m на открито. Тази модерна система замества синхронния кабел и инфрачервеното устройство и позволява да контролирате всички важни функции на светкавиците VISATEC LOGOS. На всяка една от тях може да зададете собствен адрес, а в софтуера, съпровождащ устройството може да запаметите до 4 различни светлинни ситуации. Миниатюрният трансмитер предлага 10 цифрово кодирани канала, които са значително предимство пред задействането чрез инфрачервен предавател. Radio Frequency System е включена само в моделите от серията LOGOS.

RFS

RFS устройствата за дистанционно управление

Вярно цветовъзпроизвеждане. Лампите и предпазните стъкла на светкавиците са с ултравиолетово покритие, което елиминира нежелателното UV излъчване. Те светят с цветовата температура на дневната светлина (5500 K), при която съотношението между R, G и B цветовете е еднакво, а това гарантира коректно цветопредаване на изображението.

Сигнал за готовност. Светкавиците VISATEC ви дават информация за тяхната готовност. За разлика от повечето студийни светкавици на други производители, които дават сигнал за готовност при 70% заредени кондензатори, с VISATEC вие го получавате единствено и само тогава, когато те са заредени 100%.

Dimishing е друга много полезна функция, която дава визуална представа за готовността на светкавицата за работа. Когато бъде излъчен светлинен импулс, пилотното осветление изгасва до момента, в който светкавицата е готова за следващото снимане. Така например, ако снимате фотомодел и правите серия от снимки, сте така увлечени в „хващането“ на най-изразителния момент, че забравяте, че светкавиците имат нужда от време за зареждане и пропускате ценни кадри. Ако работите на места, където електрическата мрежа е слаба, Dimishing я предпазва от допълнително натоварване.

Мощността на светкавиците се регулира плавно в интервала 3–4 бленди (зависи от модела) и имат вградена система за разреждане на кондензаторите.

Пилотното осветление е с мощност 150 W и може да работи в три режима:

1. С максимална мощност, независима от избраната мощност на светкавицата.
2. Пропорционално на избраната мощност на светкавицата.
3. В режим Dimishing.

Моделите на VISATEC са с активно охлаждане с вентилатор, което дава възможност за по-продължителна работа. Имат и вградена термозщита, която предпазва уредите от прегряване.

Байонетът е уникален и е патент на Bron Elektronik AG, като неговото предимство е, че рефлекторите могат да бъдат много лесно монтирани и демонтирани и имат свободно движение на 360о.

Електронните светкавици VISATEC са със здрав метален корпус, а в комплекта са включени предпазна капачка и предпазно стъкло, защитаващи лампите при транспорт и работа.

Както вече споменахме, в продуктовата гама на VISATEC са включени две серии компактни фото-графски светкавици – SOLO и LOGOS.

Основната разлика между тях е в командния панел и в част от функциите, които са добавени в серията LOGOS. При VISATEC SOLO управлението на мощността се осъществява чрез потенциометър с точност до 1/3 от блендата, докато при LOGOS то е чрез бутони с точност до 1/10, като стойностите се изобразяват на LCD дисплей. Допълнителните функции при LOGOS са задаване на до 50 импулса – стробо ефект, с който може да направите впечатляващи фотографии или чрез „натрупване“ да получите по-голямо количество светлина, когато ви е необходимо – например при осветяване на големи сгради или помещения. Друга опция е наличието на звуков сигнал, който по желание може да бъде включван или изключван. Възможността за бавно зареждане (Slow Charge) е много полезна при по-стари и слаби електрически мрежи. Уникална за Bron Elektronik AG е и функцията за промяна на пропорционалността на пилотното осветление.

Solo_Logos_Group

За разлика от SOLO електронните светкавици LOGOS се предлагат със или без вградена RFS система. В случай, че сте закупили LOGOS без система за радиоуправление, тя може да бъде добавена допълнително в заводите на Bron Elektronik AG.

Основните технически характеристики на студийните светкавици VISATEC може да прочетете в таблиците, а тук само ще споменем, че към тях могат да бъдат прибавяни различни аксесоари – рефлектори, клапи, пчелни пити, цветни филтри и дифузьори, софтбоксове в 5 различни размера, 4 вида чадъри, оптичен спот и др. Всички светкавици VISATEC са тествани и се препоръчват за цифрова фотография.

Tabl

Технически характеристики на светкавиците VISATECНапиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове