Casa del mare
Езерото
Creative Design

Giga Vu PRO evolution – eволюция в революцията

В категории Аксесоари
Добавено на 27.12.2009 @ 21:45
Разгледан общо 4555 пъти, 2 пъти днес

Zaglavna

Имах си една мечта – да отида в страната на любимите ми приказни герои на Уолт Дисни – Disneyland. Мечта, която, колкото и странно да звучи, с годините ставаше все по-силна и по-силна. Не бях много сигурна, че някога може да стане, но и не се предавах – усилено продължавах да си мечтая и не губех надежда, че рано или късно тя ще се сбъдне. Оказа се, че твърдението „когато човек много силно иска нещо, то става“ не е поредната безсмислица. През лятото на 2006 г. ми се случи най-вълшебното нещо, което съм можела да си представя – получих неочаквана за мен покана за семинар точно там – в страната на моите мечти – Disneyland. Каква беше еуфорията ми, няма да описвам. С каква трепет очаквах деня на заминаването – също. А какво стана в душата ми, когато зърнах парижкия „град“ на моите мечти, с думи не мога да изразя.

Разбира се, тръгнах тежко въоръжена с цифров фотоапарат с общ капацитет на двете карти памет 7 Гбайта. Бях сигурна, че за „приказната страна“ това никак, ама никак няма да ми стигне. Не знаех обаче колко много няма да ми стигне… Дори идея си нямах… Разбрах го в момента, в който, макар и отдалеч, просто зърнах една миниатюрна част от огромния развлекателен комплекс Disneyland. И се радвах, че предвидливо, за всеки случай бях взела на заем нова фотобанка с капацитет 40 Гбайта, която по всички правила би следвало да стигне за няколкодневното ми пребиваване там. Фотобанка с неизвестна марка, неизвестен произход и неизвестен производител. Но пък с 40 Гбайта… Нали това ми трябваше?!

Щастливо и доволно обикалях из хотелския комплекс Disneyland Resort и с неистово въодушевление натисках спусъка на камерата, опитвайки се да запаметя всеки един момент и всяка частица от гледката, разкрила се пред мен. И бях спокойна – общият капацитет на картите памет и фотобанката, които носех със себе си, беше 47 Гбайта. Какво по-хубаво от това?!

След половиндневна „фотострелба“ и почти запълнени 7 Гбайта реших, че е време да „източа“ двете карти в малката ми походна „банка“ за снимки. Докато файловете се прехвърляха, бях вперила ненаситен взор в страхотните нощни светлини на комплекса и в този момент си мислех, че по-щастлив човек от мен на света няма! Но това не беше за дълго… Реших все пак да погледна до къде е стигнал процесът на прехвърляне на файловете и какво да видя – същата тази безименна фотобанка не работеше… Потресох се! Всичко започва едва сега, още не бях посетила самия Disneylnd, а вече нямам място за снимките си. Включих я, опитах отново и… Нищо. Работи известно време и пак се изключи. Дисплеят ù беше монохромен и на него се изобразяваше единствено видът на поставената в съответния слот карта памет и свободното място на харддиска… И това е. Не знаех дали, кое, колко и как се е прехвърлило. Почти се отчаях… Досетих се обаче, че безименното устройство всъщност изключва, защото охлаждането на твърдия диск е недостатъчно, и се задейства защитата при прегряване (и слава Богу!), без да може да прехвърли някакви си 2 Гбайта снимки. Това спаси положението – просто „пълнех“ картата памет до 1 Гбайт, прехвърлях снимките във фотобанката, снимах пак до 1 Гбайт и пак така… Дразнещо, но поне не неспасяемо.

Тогава се зарекох, че първата ми работа, като се върна в България, ще бъде да си купя истинска качествена фотобанка, с известна марка, на известен производител, с известна страна на произход, независимо от цената ù. И така попаднах на „Арекс“ ЕООД (02/937 9757) – официален вносител на преносимите устройства за съхранение на снимки (или по друг начин казано – фотобанки) на световноизвестната фирма JOBO. Още преди демонстрациите на възможностите на различните модели, само от един-единствен поглед върху тях вече знаех кой е моят бъдещ „спътник“ във фотографските ми приключения – Giga Vu PRO evolution. Невероятно стилен дизайн, изключително качествен дисплей, неописуема картина и звук… Да, това е тя – моята нова фотобанка, която няма да ме предаде като онзи ужасен безименен уред, който се опита да ми отнеме удоволствието да споделя сбъднатата си мечта с приятели и близки.

И така, с гордост и задоволство ви представям носителя на наградите TIPA за 2006 г. и на EISA за 2006–2007 г. – JOBO Giga Vu PRO еvolution – преносимото устройство за съхраняване на снимки, което без никакво съмнение е поредната еволюция в революцията на фотобанките! Малко силно изказване, ще си каже някой… Дали е така – убедете се сами. Да започваме.

Според JOBO петте основни критерия, залегнали в създаването на Giga Vu PRO еvolution, са:

1. Безкомпромисно качество на изображението, постигнато чрез вграждането на изключително качествен дисплей.
2. Бързина на работа, включваща скоростта на обмена на данни между картата памет и фотобанката, на прехвърляне на файлове от и към други устройства (включително и компютър), както и скоростта на възпроизвеждане на изображението на дисплея.
3. Възможности, които напълно да задоволят нуждите на професионалните фотографи. Тук може би трябва да обясня защо непрекъснато ще срещате думата „професионални“ пред фотографи. Ами защото те имат най-високи изисквания, а JOBO е разработила Giga Vu PRO Evolution, съобразявайки се именно с техните критерии. Смея да твърдя, че до момента фирмата наистина е създала най-доброто преносимо устройство за съхранение на снимки, покриващи напълно тези изисквания.
4. Сигурност и надеждност – добре известно е, че преносимите устройства от този тип имат сравнително уязвими твърди дискове, които лесно се повреждат при малко по-силно сътресение. Точно на това JOBO е обърнала особено внимание, като е интегрирала противоударна система за предотвратяване на такива повреди
5. Възможност за ъпгрейд – задължително условие, имайки предвид изключително динамичното развитие на пазара на цифрови камери. Известно е, че RAW форматът на всеки нов професионален или полупрофесионален фотоапарат е различен от този на предишните модели, и че, за да може една програма да го поддържа, се налага нейното ъпдейтване, като съответният файл се сваля от сайта на фирмата-производител на въпросния софтуер. JOBO е помислила и за това, като периодично публикува съответните ъпгрейди на фирмуера за поддържане на RAW файловете на „новородените“ камери.

Архитектура и хардуер

В преносимите мултимедийни плейъри и фотобанки най-често се използва само един централен процесор – Digital Signal Processor (DSP). Той обаче има редица недостатъци – труден е за програмиране, не е толкова гъвкав, има ограничени възможности за развитие и т.н. В стремежа си да създаде най-доброто устройство за съхраняване на снимки JOBO отхвърля това просто и евтино решение и тръгва по друг, далеч по-сложен, но и по-съвършен път – решава да направи умалена версия на преносим персонален компютър. И така в елегантното тяло на Giga Vu PRO Evolution „помества“ всички необходими за целта компоненти – централен процесор AMD Alchemy Au1200 на 400 MHz, два копроцесора за пренос на данни от и към картата памет и от и към компютъра чрез USB 2.0 интерфейс, 128 Мбайта DDR SDRAM, 9,5-милиметров твърд диск с капацитет 40, 80 или 120 Гбайта, LCD дисплей с диагонал 3,7 инча и разделителна способност 640х480 пиксела, четец за CompactFlash карти памет (другите видове – чрез адаптер), всички необходими входове и изходи и, разбира се, операционна система. Да сте чували за друга такава фотобанка? Май не. Подробностите не са излишни. Да видим.

Architecture

Архитектурата на Giga Vu PRO evolution. С червените стрелки е обозначен високоскоростния пренос на данни от USB порта към твърдия диск

WhitePaper4.indd

Хардуерът е съставен от 604 компонента с общо 3170 пина, между които са прокарани 2294 връзки, разположени на 6 слоя, и 2604 връзки между слоевете. Или някъде към 3,8 km сигнални шини

Процесорът, който е сърцето на системата, не е просто поредният модел на AMD. Той е създаден специално за преносими мултимедийни устройства, а основните му предимства са ниското потребление на енергия и възможността да работи с бързата DDR SDRAM памет. Притежава отличен LCD контролер и вграден USB 2.0 OTG интерфейс. И още – включва специализирана система за ускоряване на обработката на мултимедийни файлове, която се използва за декодиране и възпроизвеждане на MPEG 2 филми с пълна D1 разделителна способност.

Бързата DDR SDRAM с капацитет 128 Мбайта е напълно достатъчна за декодиране, разглеждане и увеличение на снимките от всяка цифрова камера, включително и от професионалните Canon EOS 1Ds Mark II и Nikon D2X. Giga Vu PRO еvolution работи под операционната система Linux. Всички приложни кодове и настройки на устройството се съхраняват във вътрешна Flash памет, поради което на твърдия диск системни файлове няма. Ако той се повреди, може да бъде възстановен или форматиран само с вградените в Giga Vu PRO еvolution приложения, или пък да бъде сменен, без да се налага инсталирането на допълнителен софтуер.

Фотобанката има два mini-B USB 2.0 порта. Единият е за връзка на устройството с компютъра за двупосочен пренос на данни (Giga Vu PRO еvolution може да се използва и като външен твърд диск). Вторият, наречен USB OTG (On-The-Go), служи за връзка с фотоапарат и (забележете!) за създаване на инкрементален бекъп на друго устройство. Невероятно, но факт!

Да разгледаме един пример. С USB кабел, поставен в USB OTG порта на Giga Vu PRO еvolution, свързваме друга фотобанка на JOBO – например Giga ONE. От менюто на Giga Vu PRO еvolution избираме съответната опция за бекъп и преносът на данни към Giga ONE започва, а след приключването му имаме създадено резервно копие. При всяко следващо задаване тази операция се извършва по инкрементален метод, като към вече направения бекъп на Giga ONE се прибавят само новите снимки, заснети след последното прехвърляне. Пак да попитам – да сте чували за някоя друга фотобанка с такива възможности?

Giga Vu PRO еvolution може да се използва и с принтери, поддържащи стандарта PictBridge за директен печат без посредничеството на компютър. За тези, които имат свръхизисквания, и мечтаят да имат съвършеното устройство, държа да отбележа една малка подробност – фотобанката не може да спомогне за печат на RAW файлове. Причината не е недоглеждане или пестене на инвестиции за интегриране на подобна възможност – просто стандартът PictBridge не я поддържа.

Дизайн и интерфейс

Както вече споменах, първото, което ме грабна, беше изключително приятният и семпъл дизайн –
елегантно черно тяло със заоблени форми, дискретни бутони, вграден високоговорител, огромен LCD дисплей и гумен капак, който е отлична защита от механични увреждания, прах и водни пръски. Наистина външният вид е въпрос на субективно схващане и със сигурност ще има някой, на който да не му хареса, но в крайна сметка да не забравяме, че Giga Vu PRO еvolution трябва да бъде функционален инструмент, а не произведение на изкуството.

Корпусът е направен от изключително здрава пластмаса, което не е компромис, а е много умно решение, защото, ако беше метално, устройството щеше да е хем по-тежко, хем по-скъпо. За устойчивостта несъмнено допринасят и заоблените ръбове на тялото, и макар че и това е въпрос на лично усещане, то е доста ергономично.

Бутоните са разположени удобно, като три от тях са надписани (Home, Back и Settings) и са свързани само с по една команда. Останалите пет, които се намират под дисплея, са многофункционални и изпълняват задачите, изписани на екрана. Разположеният горе вляво над високоговорителя джойстик е 4-посочен, а петата му функция е Enter.

Гуменият капак също има много приложения. Освен че предпазва дисплея, той защитава и всички бутони и слотове както от замърсяване, така и от механични повреди. За да не го губите при използване на устройството, може да го сложите от долната страна на тялото, което не само повишава удобството, но и намалява вибрациите от въртенето на твърдия диск.

giga_vu_pro_evolution

Потребителският интерфейс е изключително семпъл – бял текст на черен фон, без забавни иконки, без цветни графики или пък анимирани изскачащи прозорци. Може това да ви се стори прекалено консервативно, но според мен е по-ефективно, лесно за възприемане и за използване, ясно и точно.

Дисплей

Giga Vu PRO еvolution притежава един от най-висококачествените LCD дисплеи за преносими устройства, производство на Sharp. Той е 18-битов (по 6 бита за всеки цвят), т.е. възпроизвежда 262 144 цвята, вътрешните му изчисления са 24-битови, разделителната му способност е VGA (640х480 пиксела), яркостта – 250 cd/m2 (почти като на нормален LCD монитор), контрастът – 250:1, а ъглите на видимост – 160о. От голяма важност е обаче каква част от CIE Lab цветовото пространство обхваща.

Locus

Цветовият локус и пространството, което изобразява дисплея на Giga Vu PRO evolution

Но кое е по-интересното – екранът на фотобанката е фабрично калибриран със съответните специализирани устройства на GretagMacbeth и работи с ICC профили за Adobe RGB и sRGB пространствата, в които снимат цифровите фотоапарати. Преди изобразяване на дадена снимка Giga Vu PRO еvolution „разчита“ цветовото пространство, в което тя е заснета, и съобразно това автоматично променя профила, с който работи, за възможно най-точното ù цветовъзпроизвеждане на дисплея.

Мащабиране на изображението

Възможността за увеличение е от особена важност във всички устройства от този тип. По принцип дисплеят им, както и разделителната му способност, не са достатъчно големи за възпроизвеждане на най-фините детайли, поради което често се налага увеличаване на изображението. Повечето фотобанки правят това, като започват от екранната разделителна способност, след което увеличението става постепенно на малки стъпки. Всяка стъпка изисква определено време за изчисления. На практика това означава, че вие трябва да натиснете бутона Zoom от порядъка на 3–5 пъти, за да достигнете до желаното увеличение, т.е. изчисленията се правят 3–5 пъти, което отнема доста време.

В Giga Vu PRO еvolution този процес протича доста различно – още в самото начало устройството декодира цялото изображение, запазвайки наличната информация в паметта си. Мащабирането или разглеждането на отделните части на снимката чрез преместването ù по екрана всъщност се явява изобразяване на част от съхранената в паметта на Giga Vu PRO еvolution информация. Или с други думи времето за първоначалното възпроизвеждане на дадено изображение е малко по-дълго, но всички следващи операции, които вършите по него, се осъществяват много по-бързо.

DVI изход

Повечето фотобанки имат аналогов TV изход, което е напълно достатъчно за възпроизвеждане на изображенията на обикновен аналогов телевизор. Що се отнася до съвременните цифрови устройства обаче, това далеч не е най-доброто решение, защото възможностите на аналоговия сигнал са силно ограничени. Затова в Giga Vu PRO еvolution, освен стандартен аналогов, е предвиден и DVI изход, чрез който може да го свържете с всички последни модели проектори, монитори и телевизори (включително и High Definition). Това може да улесни работата ви значително, особено що се отнася до изнасянето на презентации или представяне на фотографиите ви пред повече хора.

Скорост

Скорост на декодиране. Обикновено един 6-Мпикселен JPEG файл се декодира за около секунда. Бързият микропроцесор и по-големият капацитет на паметта помагат много, но това не е достатъчно. За увеличаване на скоростта на възпроизвеждане и декодиране на файловете в Giga Vu PRO еvolution е предвидена допълнителна кеш памет. При изобразяване на дадена снимка на дисплея се извършват редица операции – първо файлът се чете от диска, декодира се, мащабира се до разделителната способност на екрана и накрая цветовете на екрана се коригират според цветовото пространство. Всяка стъпка изисква определено време, а, колкото е по-голям файлът, толкова това става по-бавно.

Giga Vu PRO еvolution има опция за съхранение на резултатите от всички тези действия на твърдия диск, и, ако тя е избрана, целият куп междинни резултати се зареждат автоматично при повторно разглеждане на снимките. Скоростта значително се увеличава и не зависи от оригиналната разделителна способност на файла. Така например снимка от 16-Мпикселна камера може да бъде възпроизведена толкова бързо, колкото кадър от който и да е компактен апарат, при това без загуба в качеството на изображението. И още – това изчисляване може да бъде прилагано върху цяла папка с изображения с помощта на команда за групова обработка (batch). Разбира се, на твърдия диск трябва да има достатъчно свободно пространство, на което да се записва нужната информация от кеш паметта. След приключване на операцията тя може да бъде изтрита, без това да повлияе по някакъв начин на оригиналния файл.

Високоскоростна връзка с компютър. За увеличаване на скоростта на пренос на данни от и към компютъра, бил той PC или Mac, Giga Vu PRO еvolution има допълнителен хардуерен ускорител, който директно прехвърля данните от USB порта към твърдия диск. А, ако компютърът е достатъчно бърз, преносът на информация може да достигне скорост 20 Мбайта/s.

Скорост на копиране от картата памет. И тук JOBO е направила всичко възможно, за да задоволи нуждите на професионалните фотографи. За повишаване на скоростта на копиране на снимките от картата памет към твърдия диск в Giga Vu PRO еvolution има вграден втори хардуерен ускорител, благодарение на който 1 Гбайт информация се копира за около 2 min. Тук е мястото да вметна и още нещо – скоростта, обявена и изписана върху картите памет, всъщност представлява скорост на четене и запис, но не и на копиране.

Въпреки че копирането от Giga Vu PRO еvolution е много бързо, устройството има функция за автоматично изключване, след като процесът приключи. Това позволява да оставите фотобанката без наблюдение и да продължите да снимате, без да се притеснявате, че батерията ще се изтощи.

Професионални (фото) възможности

Giga Vu PRO еvolution притежава няколко уникални характеристики, базирани на гъвкава софтуерна и хардуерна платформа, и създадени съобразно желанията на професионалните фотографи след направени специални допитвания до тях.

Да видим първо какво може да се изобразява на дисплея:

» Хистограма на изображението по червен, зелен, син и яркостен канал.
» Снимки в черно-бяло, като може да избирате между два метода на конвертиране – използвайки яркостния канал или чрез смесване на R, G и B каналите (Channеl Mixer).
» Разглеждане на изображението по канали.
» Показалец с формата на кръстче, който може да местите по снимката, и така да видите стойностите на R, G и B в избраната точка.
» Предупреждение за преекспонирани области от изображението.
» Пълната EXIF информация.
» Добавяне на ключова дума към EXIF информацията на JPEG файловете.

Безжична връзка. Чрез допълнителна Wi-Fi карта снимките от фотоапарата (разбира се, и той трябва да разполага с Wi-Fi интерфейс) могат да се предават безжично към Giga Vu PRO еvolution, и да се изобразяват на екрана му автоматично.

Проверка за прах върху матрицата. Ето още една уникална характеристика на фотобанката на JOBO! Достатъчно е да направите снимка на ясно синьо небе или на светла едноцветна повърхност при максимално затворена бленда, да прехвърлите кадъра във фотобанката, да активирате функцията View Dust, и готово – устройството ще ви покаже всички прашинки, които има на матрицата на камерата ви.

Поддържане на RAW формат. Подобно на други устройства за съхраняване на снимки, Giga Vu PRO еvolution поддържа RAW формат, но е единственото до момента, което прилага истинско декодиране на RAW файловете. При увеличението им фотобанката на JOBO предлага два варианта – чрез JPEG Preview или чрез използване на RAW данните. Какво означава това?

Един обикновен JPEG файл е съставен от 3 части – малко изображение, което се използва като Thumbnail, част, съдържаща EXIF информацията, и изображение с пълна разделителна способност според JPEG стандартите (виж схемата). За разлика от JPEG, за RAW формата няма стандарти – всеки производител си има собствен формат, та дори и в продуктовата гама на една и съща фирма различните модели имат различни RAW файлове.

По принцип RAW файлът съдържа всички данни, взети от сензора, т.е. изображение с пълна разделителна способност. Повечето съдържат и малък JPEG, който служи само за Preview, и обикновено е с големина до 160 пиксела по дългата страна. Някои камери предлагат едновременно снимане на RAW+JPEG, като големината на JPEG файла се задава от фотографа, и може да бъде от най-ниската до най-високата разделителна способност на фотоапарата. При нормално разглеждане на RAW файлове Giga Vu PRO еvolution сканира малкия JPEG файл, а възпроизвежда този с най-високата разделителна способност. Както вече споменах, при увеличението на файла може да изберете един от двата метода:

1. Чрез JPEG Preview – ако е снимано в RAW+JPEG, използва най-големият JPEG файл, който в зависимост от големината, която му е зададена още при снимането, може да е с далеч по-ниска разделителна способност от възможната за камерата. Предимството на този метод е, че е бърз.
2. Чрез използване на RAW данните – за генериране на изображението използва пълната разделителна способност на файла. Декодирането е много интензивно и може да отнеме от 30 s до няколко минути за всяка стъпка на увеличение.

Между тези два метода е възможно да се появят цветови разлики, но това е нормално, защото Giga Vu PRO еvolution използва специфични настройки за генериране на JPEG изображение за преглед на снимките от RAW файла.

JPEG_RAW

Съдържание на JPEG и на RAW файла. При RAW файла JPEG Preview с висока разделителна способност има само, ако камерата позволява едновременно снимане в RAW+JPEG

Противоударна система. Твърдият диск е прецизно и нежно устройство, което може да се повреди само от едно падане. За да бъде предпазен, той е монтиран върху специален гумен амортисьор, поемащ сътресенията, което увеличава значително шанса му да оцелее при сериозен удар. Работещи устройства са издържали на тест до 50 G върху вибрационна маса.

И още няколко думи за допълнителните възможности на Giga Vu PRO еvolution – той може да бъде използван като преносимо „кино“, „презентатор“ на фотографско портфолио, „прожектор“ за домашни видеоклипове и аудиоуредба. Възпроизвежда DivX, MPEG 1, MPEG 2 и MPEG 4 файлове с пълна D1 разделителна способност, използвана в DVD системите, при това с брилянтно качество – остро изображение, ярки, наситени цветове и невероятна картина. Що се отнася до аудио възможностите му, на него може да слушате МР3 файлове с отличен звук, особено, ако използвате включените в комплекта турбо бас стереослушалки. Така, ако често ви се налага да пътувате, или да сте далеч от „цивилизацията“, Giga Vu PRO еvolution не само ще помага при изпълнението на професионалните ви задачи, но и ще ви забавлява през свободното ви време.

Що се отнася до захранването, фотобанката на JOBO работи с литиево-йонна батерия с капацитет 2200 mAh. Когато е напълно заредена, тя осигурява прехвърлянето на над 25 Гбайта снимки от картата памет или фотоапарата.

Отново за тези, които дълго време нямат достъп до електрическата мрежа, компанията предлага специален акумулатор – Giga Vu PRO PowerPack за зареждане на батерията. Той е с капацитет 29,6 Ah, размери 59х41х82 mm, тегло 300 g и се захранва със стандартния адаптор на фотобанката. След като предаде част от енергията си, акумулаторът запазва останалата за по-нататъшно зареждане.

И така, уважаеми читатели, искам отново да ви попитам – да сте виждали или чували някога за подобно устройство за съхраняване на снимки? Предполагам, че отговорът ви и този път ще бъде „не“. Е, и аз не бях, докато не ми се случи случката, която ви разказах в началото. Това ме и подтикна да ви представя пълната „дисекция“ на Giga Vu PRO еvolution с риска, че тази статия може да ви се стори прекалено тежка. Според мен обаче това е начинът да се докаже, че всичко, което производителят е обявил като възможности, отговаря на истината, а не е маркетингов трик за печелене на клиенти.

И накрая един съвет – когато избирате фотобанка, внимавайте! Ориентирайте се към модели на известни производители, които са наложили името си при производството на такива устройства. В противен случай рискувате безвъзвратно да изгубите „цифровите“ спомени от сбъднатите си мечти.

Ваня Абаджиева-БучелНапиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове