Casa del mare
Езерото
Creative Design

Фотоглави Manfrotto 804RC2 и 808RC4 – нов дизайн и подобрена функционалност

В категории Аксесоари
Добавено на 27.12.2009 @ 22:00
Разгледан общо 2345 пъти, 2 пъти днес

Visual

Случвало ли ви се е да си купите маратонки Adidas, да сте весели, щастливи и доволни, че най-сетне краката ви ще се чувстват комфортно, „обзаведени“ с обувки на един от най-добрите производители в света? А случвало ли ви се е малко, след като ги поносите, те да се скъсат подобаващо, и чак, след като започнете да разглеждате мястото на „повредата“, да видите, че всъщност вашата придобивка не се казва Adidas, а Adibas?

А да ви се е случвало да си купите стационарен телефон Panasonic, и след по-внимателно вглеждане да видите, че той всъщност се казва Panasoanic? Ми да, как ще го забележите, като шрифтът е същият, името е толкова сходно, и никак, ама никак не сте видели, че има една излишна буквичка „а”, която разваля цялата „идилия“… Е, по-лошо би било само, ако се „опарите“ по този начин със скъпа техника, на която разчитате в работата си. А такива примери са не един и два.

Един от най-често фалшифицираните производители на фотографско оборудване без съмнение е Manfrotto. Излезе нов модел статив и хоп! – братският китайски (и не само китайски) народ тутакси „взаимства“ дизайна до най-дребничкия елемент, какъвто се явява например логото на Manfrotto (променено преди около 2 години и половина именно заради това). Е, мислите си, ама е по-евтин, пък и нали е статив – пак ще върши работа, нищо, че не е оригинален. Да, но не знаете колко работа НЯМА да върши… Може би защото никога не сте работили с истинско Manfrotto. Струва си да опитате. Защото дори и не подозирате колко огромна е разликата между оригинала и фалшификата…

Наред със стремежа си да усъвършенства продуктите, които произвежда, италианската компания обявява невидима борба срещу имитаторите, като непрекъснато сменя дизайна на моделите си и тайно „закодира“ дребни елементи, доказващи, че това е оригинален продукт. В тази „война“ Manfrotto вкарва и малки хитрости, като например специален детектор, подобен на този за фалшивите пари, с който чрез осветяване на конкретен елемент от статива например, се вижда дали той е оригинален или не. Разбира се, този подход не означава, че фалшификаторите няма да успеят отново да създадат поредния „продукт на Manfrotto“, но поне са максимално затруднени и са принудени да инвестират още и още средства за разработка на имитациите.

Така или иначе Manfrotto продължава да върви напред, като ден след ден утвърждава лидерската си позиция на пазара, доставяйки на професионалистите технологични и революционни продукти от най-ново поколение. Последните им модели притежават уникални характеристики и за направата им са използвани сензационни, специално разработени за целта материали.

Тук ще спрем вниманието ви на новите фотоглави 804RC2 и 808RC4, които компанията пусна на пазара преди около половин година. Това са т.нар. 3-way heads – глави, които могат да се движат в трите посоки – наклон напред-назад, наляво-надясно и панорамиране. В сравнение с предишните модели те се отличават с видимо подобрена функционалност и с новия си елегантен дизайн – променени форми, заоблени ръбове, ергономични ръкохватки и още, и още… Може би най-впечатляващото е, че, въпреки огромните подобрения, новите фотоглави не са по-скъпи от старите модели. Конструкцията им е съобразена с особеностите на човешката ръка и с постигането на максимална лекота на обслужване. Новото покритие на ръкохватките не само повишава ергономичността при използване, но и осигурява необходимата стабилност и устойчивост по време на работа. За да подобри максимално защитата на фотографското оборудване, за първи път в света Manfrotto вгражда в тези два модела система от балансиращи пружини (контрапружини).

804RC2

Manfrotto 804RC2 замества досегашния модел 141 RC – един от най-фалшифицираните продукти в световен мащаб. В новата фотоглава за първи път се използва разработеният от компанията иновационен материал за професионално фотографско оборудване, наречен Adapto – специален технически полимер, който по здравина се равнява на алуминия, а по отношение на теглото е с 50% по-лек. Има отлична устойчивост на екстремни температури, не корозира, не се оксидира и поглъща вибрациите.

804RC2

По оста за движение напред-назад 804RC2 има вградена балансираща пружина, която почти премахва удара при позициониране на камерата в крайно положение. Контрапружината „намалява“ част от теглото на самия фотоапарат – например, ако използвате стандартна глава и камера с тежък телеобектив, при накланянето ù напред ръката ви се напряга повече, за да уравновеси теглото на фотоапарата и обектива. При работа с 804RC2 обаче, благодарение на вградената контрапружина това тегло се поема от главата. Тя има градуирани скали за трите посоки на движение, плочката ù е с резба 1/4″, а допълнително може да се закупи и с 3/8″.

808RC4

За разлика от 804RC2, заместващата досегашните модели 329RC4 и 029 нова фотоглава 808RC4 има балансиращи пружини и по двете оси на движение. Това решение е взаимствано от видеоиндустрията и спомага за плавното движение на камерата по време на кадриране. Ако фотоапаратът е лек и това прави използването на главата неудобно, действието на едната или другата пружина, както на двете едновременно, може да бъде изключено. 808RC4 се доставя с плочка с два адаптора за резба 1/4″ и 3/8″, които се сменят изключително лесно. Има вградени нивелири по двете оси (напред-назад и настрани) и градуирани скали за трите посоки на движение.

808RC4

tabl

Продуктите на Manfrotto може да закупите от официалния вносител за България – „Арекс“ ЕООД, тел. 02/937 9757.Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове