Casa del mare
Езерото
Creative Design

Студийно оборудване FOBA

В категории Аксесоари
Добавено на 28.12.2009 @ 16:58
Разгледан общо 4353 пъти, 2 пъти днес

Studio_ret_light

Налагало ли ви се е да снимате у дома или в примитивни условия? А използвали ли сте за фон лист хартия, захванат с щипка или парче картон, облегнато на бутилка? А за подсветка да сте „прибягвали до услугите“ на любимото огледалце на мама или на баба? А чудили ли сте се как да закрепите яйцето вертикално и как всъщност го правят професионалистите, изкарващи си с хляба с това? Е, тук ще се опитаме да ви дадем отговор на последния въпрос, като ви представим швейцарската компания FOBA – лидер в производството на студийни аксесоари и системи. „Старото“ поколение фотографи добре познават продуктите ù, но за „цифровата“ генерация тя е почти непозната. И за да не бъдем голословни, ви предлагаме няколко примера, снимани от световни майстори на камерата, които са използвали оборудване на FOBA.

Компанията разработва и произвежда студийно фотографско оборудване и фотографски аксесоари от 68 години. Благодарение на съвместната работа с фотографи от цял свят тя винаги е предлагала революционни нововъведения. Продуктите ù са създадени така, че всеки един от тях (независимо от коя продуктова линия) може да се използва както индивидуално, така и в комбинация с останалите. Това дава възможност на фотографите да надграждат студиото си непрекъснато, без да понасят финансови загуби от несъвместимо оборудване. И всичко това е произведено с легендарната прецизност, която се очаква от всеки един швейцарски продукт.

Foba1

Стабилната основа на студиото

Скоро след пускането им на пазара студийните стативи FOBA стават стандарт в тази област. Оттогава компанията е направила няколко нововъведения на продуктите, така че да отговарят на най-високите технологични изисквания и да задоволяват нуждите и на съвременната цифрова фотография. Тези стативи гарантират изключителна стабилност и липса на вибрации при работа дори и с най-тежките камери. Могат да се нагласяват и фиксират в избраното положение с лекота, при това безшумно. Предлагат се три различни класа за различните нужди. Шестстенните профили (нововъведение на фирмата), от които са конструирани, са не само елегантни, но осигуряват стабилност и елиминират усукването и въртенето на елементите. Новият моторизиран статив е създаден за места, където камерата не може да бъде достигната лесно – стативът може да бъде командван чрез дистанционно управление, дори и условията да не позволяват присъствие в същото помещение.

Kinder

Главите за камери – прецизност и качество от Швейцария

Част от голямата гама продукти на FOBA са главите за камери. Tilting Heads са създадени за най-тежките камери до формат 8х10 инча и дават възможност за прецизно позициониране и фиксиране. Изключително елегантната и много здрава Superball е подходяща за всички видове камери и е най-популярната глава на фирмата. По-малката – Mini Superball – е перфектната глава за работа извън студио с малко- и средноформатни камери. М линията на Superball, създадена специално за 35 mm огледално-рефлексни и средноформатни камери, гарантира на фотографа стабилност и удобство при работа, съчетани с минимално тегло.

FOBA маса

През 1966 г. FOBA за първи път показва на света светлинната маса, която във фотографските среди получава нарицателното название, използвано и до днес – FOBA маса. Идеята за създаването ù е да се снимат премети без сенки, което спестява значително време и средства за ретуш. Независимо че много производители копират този продукт, FOBA масите са недостижими по отношение на качество и възможности, които предлагат на фотографите. Акрилният им плот е с матово покритие, което позволява равномерна осветеност и не променя цветовата характеристика на светлината. За светлинните маси FOBA е създала и предлага набор от 14 цвята пластични (част от тях са и полупрозрачни) фонове с матова и гланцова повърхност. FOBA масите са съвместими със системата Combitube.

FOBA s_w7

CDs

1001 възможности с Combitube системата на FOBA

Тази уникална система за първи път е показана през 1959 г. и оттогава се е доказала в практиката като безценен помощник на хиляди фотографи по света в най-различни ситуации. Съставена е от 6 елемента, основният от които е алуминиева тръба с диаметър 25 mm и четири различни дължини, завършваща от двете страни със стоманени накрайници, осигуряващи стабилна връзка между отделните компоненти. Combitube е една наистина удивителна система, направена изключително семпло и логично. Колкото повече фотографът я използва, толкова повече се убеждава в безкрайността на приложенията, които тя намира, а лимитът е само неговото съзнание.

Maxi freist

Релсова система за таванно окачване на осветление

Захранващи кабели, удължители, генератори, осветителни тела, стативи – те не само пречат на работата на фотографа, но създават у клиентите усещане за хаос и безредие, което е отблъскващо. Решението на този проблем е системата на FOBA за таванно окачване, подходяща за студиа с всякакъв размер. Готовите комплекти са с размери от 12, 16 и 24 m2 и са снабдени с всички необходими аксесоари за нормална работа в студио; към тях можете да добавяте непрекъснато нови компоненти. Системата се инсталира много лесно и не е необходимо дълго и сложно планиране за бъдещото ù надграждане.

Relsi

FOBA_

FOBA tulips

Оборудването на FOBA позволява да развихрите фантазията си и с лекота да заснемете удивителни кадриНапиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове