Casa del mare
Езерото
Creative Design

Чанти и раници KATA – не еволюция, а революция!

В категории Аксесоари
Добавено на 28.12.2009 @ 18:05
Разгледан общо 4948 пъти, 1 пъти днес

Zaglavna

Годината е 1983-та. В свободното от изпълнение на бойните си задачи време двама приятели, членове на елитно военно подразделение, разпалено обсъждат какво им липсва, за да бъдат бойните им облекла и раници по-функционални и ергономични. Няколко години по-късно, след като напускат армията, решават да се впуснат в ново предизвикателство – да отстранят всички недостатъци на екипировката си, открити по време на бойните действия, като създадат собствена фирма за производство на военни принадлежности. Наричат я KATA.

Днес компанията предлага на пазара широка гама продукти – защитни облекла, бойни бронирани жилетки, функционални армейски жилетки, кобури, армейски раници, комбинирани системи за съхраняване и транспорт на тежко оборудване, леки и функционални системи за транспорт и съхранение на чувствителна техника, чанти, калъфи и раници за фото- и видеокамери и аксесоари, модулни системи, чанти, калъфи и куфари за транспорт и укриване на малки оръжия. От 2005 г. KАТА е член на Vitec Group, а производството ù е базирано изцяло в Йерусалим, Израел.

Какво отличава фотографските раници и чанти на KATA от тези на другите производители. Всъщност аз бих попитала какво не ги отличава. А дали съм права, ще прецените сами. Да видим.

Като начало – подходът при създаването на който и да е от продуктите на компанията е коренно противоположен на този на конкурентите ù – всичко започва от един празен бял лист, т.е. всеки продукт се конструира изцяло наново, а не се доразвива на базата на предишни модели чрез малки подобрения или дизайнерски промени. Изключително ценна е философията при създаването на нов продукт. Да вземем за пример фотографската раница. Всеки ще се съгласи, че не е достатъчно само вътрешното разпределение на пространството или това колко оборудване събира тя. Много важно е тя да бъде лека, ергономична и удобна за носене, особено ако техниката е с голямо тегло. Водени от тази идея, дизайнерите на KATA проектират всички продукти така, че да пасват максимално на човешкото тяло и комфортно да прилепват към него. И не само това. Те трябва да са многофункционални, модулни и да разпределят равномерно тежестта на товара по цялото тяло.

Здравината и сигурността – другият водещ фактор, който е от изключителна важност за всички продукти, произвеждани от компанията. Те са направени от най-висококачествени материали, отговарящи на военните стандарти и изисквания, и са създадени да издържат на тежки условия и интензивна експлоатация. Доказателството – KATA разработва и произвежда екипировка за специалните части в целия свят, както и всички калъфи за стативите на световноизвестния лидер Manfrotto. Синтетични, балистични и композитни материали, устойчиви текстили, метал и пенополимери – това са малка част от материалите, гарантиращи здравината и устойчивостта на продуктите на компанията във всякакви условия и ситуации. Ето защо KATA дава 5 години световна гаранция на продуктите си.

Както вече споменах, продължителните проучвания и разработки са посветени изцяло на удобството на потребителя и са довели до уникални решения. Резултат от този дългогодишен опит са редица изобретения с различни приложения, които са патентовани или са в процес на патентоване в цял свят.

Накрая държа да ви покажа няколко детайла от фотографските чанти и раници на KATA, които демонстрират прецизното изпипване на всички продукти на компанията – от конструкцията им и използваните материали до най-дребните на пръв поглед елементи. Или по друг начин казано – доказателството, че при разработката и производството им действително на първо място е поставен човекът.

Най-напред ще спра вниманието ви на уникалната технология Thermo Shield Technology (TST). Външната повърхност (1) на TST системата е пресована при висока температура под формата на ребра (патентовано). Произведена е от изключително здравия материал Super Nylon, отговарящ на военните стандарти, с висока степен на водо-, прахо- и износоустойчивост (2). Надеждната защита от климатичните условия – студ, горещина и влага, се осигурява от PE+EVA щит (3). Вътрешният уплътнителен слой (4) е произведен от специален пенест материал, характеризиращ се с мека повърхност с гъвкави и еластични свойства. Той омекотява при удар и намалява вибрациите и статичното електричество. Подплатата (5) във вътрешността на чантата или раницата е направена от уникалния материал, създаден от KATA, наречен Yelloop. Той предпазва от надраскване и наелектризиране, а чрез системата Modi-Vers към подплатата, изработена от него, могат да се поставят разделители, позволяващи по-добро организиране на вътрешността на раницата или чантата съобразно техниката, която ще се носи в нея.

KATA_2

Ergonomic Photo System е модулна система, позволяваща закрепването на три чанти една към друга. Към всяка раница за фотографи или видеооператори е предвиден джоб за статив, а на презрамките ù са сложени специални D пръстени, на които може да се закачва фотоапаратът, за да не пада тежестта му върху врата на снимащия.

Ремъците на чантите (два от тях са патентовани) са със специална структура, предотвратяваща свличането им от рамото, като същевременно са оформени ергономично така, че да не притискат врата. Халките, за които те се закачат, са изработени от лек, но изключително здрав материал, а елементите им са разположени под ъгъл за възможно най-удобното лягане на ремъка на рамото.

По-големите чанти за фотографско и видеооборудване имат патентовани самозакрепващи се дръжки с ергономична форма, изработени от термополимер. Те се захващат една за друга само чрез притискането им една към друга. Също за голямо и тежко оборудване е предвидена и количка, която е съвместима с почти всички раници и чанти на KATA. Тя има двойни колела, които се разпъват настрани, като по този начин увеличават стабилността на количката.

Произведена от висококачествен термополимер, уникалната система, наречена Toblerone, поема ударите и по-големите сътресения, като същевременно предпазва от издраскване, кал, вода и т.н. Ъглите на чантите са едни от най-уязвимите места, поради което те са специално подсилени и защитени срещу износване и късане.

KATA_1

В много от продуктите на KATA е включен и двулицев предпазен калъф. Черната му страна предпазва от дъжд и сняг, а сребърната – от прегряване.

И още нещо – размерите на по-голямата част от фотографските чанти, раници и куфари са съобразени с изискванията за размер на ръчния багаж в самолетите.

В случай, че сте зашеметени от многообразието, което предлага KATA и се чудите кой продукт е най-подходящ за вашето оборудване, посетете сайта на компанията. Там под формата на конфигуратор може да се срещнете с виртуалния си „помощник“, на който само трябва да кажете кой модел фотоапарат притежавате. Той моментално ви изважда огромен списък с най-подходящите варианти, като взима предвид и обективите, които притежавате и дали ще носите със себе си и ноутбук например.

KATA_3Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове