Casa del mare
Езерото
Creative Design

Широкоъгълен обектив Canon EF 14 mm f/2.8L II USM

В категории Обективи SLR, обективи за Canon
Добавено на 29.12.2009 @ 14:51
Разгледан общо 5348 пъти, 2 пъти днес

zagl

Много фотографи помнят 70-те и 80-те години на миналия век, когато свръхширокоъгълните обективи (около 20 mm за класическите малкоформатни апарати) бяха мощен инструмент в ръцете на търсещите нова естетика, ново, съвременно звучене на фотографските образи. Със своя широк зрителен ъгъл тези обективи създаваха ярки ефекти в пейзажната, архитектурната и репортажната фотография. В пейзажите заживяха драматични облаци, безкрайни простори, особени съотношения между сниманите обекти, в репортажите – усещане за участие в събитията за истинност, преувеличена големина на помещенията при архитектурните снимки. А сега не търсим ли същото?

Да, разбира се, и вероятно това е една от основните причини Canon да създаде новия свръхширокоъгълен обектив Canon EF 14 mm f/2.8L II USM(14 елемента в 10 групи). Той е предназначен както за филмови и цифрови огледално-рефлексни фотоапарати с пълноформатни матрици (24×36 mm), така и за другите DSLR с по-малки сензори. Естествено, при последните зрителният ъгъл е по-малък.

Canon EF 14 mm f/2.8L II USM е обективът с най-късото фокусно разстояние от знаменитата професионална серия L и е със зрителен ъгъл 114 градуса за формат 24х36 mm!

За достигане на най-добро качество в него конструкторите са вложили два свръхнискодисперсионни елемента (UD), чрез които се потиска типичната за свръхширокоъгълната оптика хроматична аберация. Освен тях Canon EF 14 mm f/2.8L II USM има и две асферични лещи, чрез които се създават условия за получаване на остро, качествено изображение. Съставните лещи на обектива са преизчислени и подобрени. Автофокусирането е бързо и точно благодарение на новия ултразвуков кръгов мотор.

Един от големите проблеми при широкоъгълните проблеми е паразитното отразяване на светлината в тялото на обектива, както и от матрицата в апарата. И тук конструкторите на Canon ни предлагат една новост – антирефлексното покритие на лещите Super Spectra. То намалява тези дефекти и спомага за получаване на качествени изображения.

За жалост много кратко време разполагах с този обектив, но искам да споделя впечатленията си от него (без това да бъде лабораторен тест).

Най-напред да погледнем снимката долу. Там отлично се вижда едно от най-забележителните качества на Canon EF 14 mm f/2.8L II USM – почти пълната липса на сферична аберация в краищата на изображението – нещо, много рядко и трудно постижимо при свръхширокоъгълните обективи. На тестовата снимка съвсем ясно се вижда, че при подходяща гледна точка запазват правилността на пропорциите на архитектурния обект въпреки големия зрителен ъгъл.

4okMG_9776

Едно от най-отличителните качества на Canon EF 14 mm f/2.8L II USM е минималната сферична аберация в краищата на изображението – нещо, което е много трудно постижимо при свръхширокоъгълните обективи

Искам да подчертая, че при не особено подходяща гледна точка се нарушават пропорциите, но остава чувството за пространственост, за простор.

2okMG_9794

Въпреки големия зрителен ъгъл на обектива при правилно подбрана гледна точка правилността на пропорциите се запазва

okMG_9747

При не особено подходяща гледна точка пропорциите се нарушават, но чувството за пространственост остава

Обективът е с отлична острота. На следващата снимка може да се види целият кадър (горе) и увеличение до 100 cm за офсетов печат (долу). По принцип свръхширокоъгълните обективи имат характерното за тях спадане на остротата в края на изображението.

3okMG_9745 razd spos

Canon EF 14mm f/2.8L II USM има отлична острота. Горе – целият кадър, долу – отсечка от увеличение до 100 cm за офсетов печат

Това е неминуемо, защото коригирането на оптическите недостатъци на лещите за подобни фокусни разстояния е практически невъзможно, още повече при висока светлосила, каквато е на Canon EF 14 mm f/2.8L II USM. Поради това и той не прави изключение от правилото – по-ниска разделителна способност в края на кадъра. Това установих от снимката долу, при която отгоре е целият кадър, а отдолу 100% увеличение от средата и двата ù края.

1okMG_9752razdel spos

Характерно за свръхширокоъгълните обективи е спадането на остротата в краищата на изображението, а Canon EF 14mm f/2.8L II USM не прави изключение. Горе – целият кадър, под него – отсечки от увеличение до 100 cm от краищата и центъра на кадъра

Автофокусът работеше безшумно, бързо и точно по време на снимките дори и при лоши светлинни условия.

Бих искал да съм внимателен в обобщението за Canon EF 14 mm f/2.8L II USM, тъй като работих кратко време с него.

Като недостатък ще посоча единствено спадането на остротата в краищата на изображението.

Предимства:

» Висока светлосила при много широк зрителен ъгъл.
» Бърз ултразвуков мотор.
» Бърз и точен автофокус.
» По всяко време може да се фокусира ръчно.
» Ново антирефлексно покритие Super Spectra на лещите.

доц. Петър АбаджиевКоментари към “Широкоъгълен обектив Canon EF 14 mm f/2.8L II USM”

  1. Stefan Dimov
    февруари 17th, 2010 15:18
    1

    Сигурен съм че е страхотен! Най-големият му недостатък е, че струва една бала пари. :(

Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове