Casa del mare
Езерото
Creative Design

С Olympus μ 1030 SW под водата

В категории Фотоапарати компактни
Добавено на 30.12.2009 @ 17:31
Разгледан общо 3893 пъти, 1 пъти днес

1030 SW green people

Какво му трябва на човек, когато тръгне към морето, да катери планини или да странства, където му хрумне, само и само да е по-далеч от бетонните асфалтирани градове? Подходящ фотоапарат, разбира се. Малък и лек, за да се носи в джоба или на врата и когато потрябва, да бъде винаги подръка. А че трябва да прави възможно най-качествени снимки при различни условия, се разбира от само себе си. На хората, които обичат природата и се стремят всяка свободна минута да бъдат сред нея, и особено на любителите на по-екстремни изживявания, като плаване с малка лодка, гмуркане под вода или катерене по скали, това не е достатъчно. Необходим им е фотоапарат, който да не се бои от дъжд и водни пръски, да може да снима под вода без допълнителен водонепроницаем бокс, да издържа на удари и падане върху твърда повърхност, дори и на натиск, ако по невнимание бъде настъпен например. Апарат, на който да не се робува от страх да не бъде чукнат в някоя скала, да не попаднат прашинки върху сензора или тотално да се повреди поради проникнала във вътрешността му вода. Малко са компактните камери, които отговарят на всички тези изисквания, сред тях е новият Olympus μ 1030 SW.

Апаратът привлече вниманието ни и породи неустоимо желание да го изпробваме именно поради забележителната му механична устойчивост и възможността да снима под вода. Здравото му метално тяло издържа натиск до 100 kg и падане от височина 2 m, но това, което е особено привлекателно в сезона на летните отпуски, е възможността му да снима под вода на дълбочина до 10 m, без каквито и да било допълнителни защитни мерки. Просто нахлузваш плавниците, поставяш маската на лицето и захапал мундщука на шнорхела, се гмурваш във водата с фотоапарат в ръка. Тук, разбира се, не става дума за професионално заснемане на подводни снимки, за което са необходими скъпа снимачна техника и осветление, леководолазно оборудване и умение за неговото използване. Колкото до ограничението на максималната дълбочина до 10 m, при която снима Olympus μ 1030 SW, тя по наше мнение е предостатъчна, защото малцина са любителите, които могат да се гмуркат по-дълбоко. След десетте метра вече и естественото осветление става недостатъчно. За нашето си и без това доста мътно Черно море, дори и за прекрасното Егейско море с неговата кристално чиста вода разнообразният и с ярки цветове, лесен за снимане морски свят се намира в близост до повърхността, т.е. в дълбочинните граници, достъпни за всеки нетрениран любител гмуркач.

P6220189

Режим Normal, бленда 4,1, скорост 1/250 s, 200 ISO

P6280399

Бленда 4, скорост 1/125 s, 80 ISO

Olympus μ 1030 SW има сензор за измерване на налягането, като дълбочината на потапяне се изписва на дисплея. Отчита се и атмосферното налягане до височина 5000 m над морското равнище. Тези, за които десетте метра са недостатъчни, може да използват бокса за подводни снимки PT-043, който разширява обсега на снимане на фотоапарата до дълбочина 40 m.

При снимане под вода за фокусиране, определяне на експонацията и баланса на бяло трябва изцяло да се разчита на автоматиката. Не може да се разчита много-много и на визьора (в случая LCD дисплея), защото всичко се движи – водорасли, риби и най-вече снимащият, който непрекъснато бива люшкан от вълните. Затова най-често се действа „на слука“ – апаратът се насочва и каквото влезе в кадъра, това е. Доброто фокусиране също не е гарантирано, защото плувецът не е неподвижен. Колкото е по-близо до повърхността и морето е по-бурно, толкова люлеенето е по-силно. Снимането допълнително се утежнява, когато се плува с неопренов костюм без тежести. На създадената от него допълнителна положителна плаваемост трябва да се противодейства чрез енергични движения на плавниците и дори загребване със свободната ръка. Казано по друг начин, няма гаранция, че всяка снимка ще стане с добро качество, но когато човек е на почивка и времето тече бавно, това не е беда.

P6260032

Режим Normal, бленда 3,5, скорост 1/250 s, 80 ISO

P6280366

Режим Creative, бленда 5,1, скорост 1/320 s, 80 ISO

Карта памет с капацитет 2 Гбайта побира около 440 снимки (с максималната разделителна способност от 10,7 Мпиксела при минимална компресия), което означава, че с малко повече търпение и желание със сигурност ще се сдобиете с колекция от снимки, запечатали красотата на подводния свят. Преживявания, които ще може да споделите и с околните, за които подводният свят е terra incognita. За илюстрация поместваме няколко снимки, направени през юни с Olympus μ 1030 SW в плитчините по крайбрежието на п-в Халкидики в Гърция.

Освен добрата механична защита на вътрешността на фотоапарата и оптиката, сигурното уплътняване на всички изведени върху корпуса бутони и на джойстика за управление, както и на гнездото за батерията и картата памет, ще споменем и факта, че камерата издържа и на ниски температури – до –10 оС. Това означава, че той ще бъде предпочитан и от скиорите или скейтбордистите, за които падането с голяма скорост или просто отъркалването в дебелия сняг са неразделна част от удоволствието по снежните писти.

Olympus μ 1030 SW има вграден обектив с 3,2-кратно оптично увеличение (5,0–18,2 mm) и светлосила 3,5–5,1. Фокусното разстояние е еквивалентно на 28–102 mm при 35 mm фотоапарат, т.е. покрива диапазона от добър широкоъгълен обектив до границата, от която започват телеобективите. Това съответства на преобладаващите ситуации на снимане в любителската практика. Стабилизацията на образа е електронна, а не оптична, което очевидно е един от компромисите, наложени от малката големина на фотоапарата и необходимостта обективът да не стърчи извън кутията, за да бъде защитен зад удароустойчиво стъкло. Обективът съдържа 10 оптични елемента, разположени в 8 групи. Любопитното е, че първият от тях е призма, която отклонява светлинните лъчи под ъгъл 90о към основната оптична система. В режим S-Macro минималното разстояние, от което може да се снима, е 2 cm. Фотоапаратът има и допълнително петкратно цифрово увеличение, към което, както се знае, се прибягва само при крайна необходимост. Сензорът е CCD с размери 1/2,33 инча и разделителна способност 10,7 Мпиксела. Максималният размер на получените с фотоапарата снимки е 3648х2736 пиксела, което позволява отпечатването им с големина до А3. Снимките се записват в JPEG формат, като разделителната способност може да се намалява на няколко степени до 1 Мпиксел (1280х960 пиксела) при две степени на компресия – фина и нормална. Има и два формата за снимки, предназначени за възпроизвеждане на телевизионния екран или на компютърния монитор (640×480 пиксела и 1920х1080 пиксела при формат 16:9). Фотоапаратът може да създава и панорамни снимки, като свързва отделните кадри в панорама.

P6260028

Режим Creative, бленда 3,5, скорост 1/250 s, 80 ISO. Снимката е тонирана допълнително във Photoshop

P6240295

Режим Creative, бленда 5,1, скорост 1/320 s, 80 ISO

Светлочувствителността на Olympus μ 1030 SW варира в границите от 80 до 1600 ISO. Не сме правили тестове за установяване нивото на шума в снимките при различна чувствителност, но за любителски фотоапарат това не е от толкова съществено значение, а и Olympus разполагат с ефективна технология за електронно потискане на шума при снимане с висока чувствителност. В режим на серийни снимки фотоапаратът прави 5-Мпикселни фотографии със скорост около 5 кадъра/s и около 11 кадъра/s при 3-Мпикселни.

Камерата заснема и озвучени видеофилми с разделителна способност 640х480 пиксела (VGA) при 30 кадъра/s (дължина до 10 s). При по-ниската разделителна способност 320х240 пиксела (QVGA) и кадрова честота 15 кадъра/s продължителността на записа се удължава до 29 min.

Подобно на останалите цифрови фотоапарати от този клас, процесът на снимане с Olympus μ 1030 SW е в максимална степен автоматизиран, като са достъпни и редица възможности за ръчна настройка – баланс на бяло, светлочувствителност, управление на светкавицата, избиране на метода на определяне на експонацията и автоматичното фокусиране и др. На светкавицата може да се разчита при снимане на разстояние до 3,8 m. По-напредналите фотолюбители може да използват и информацията от хистограмата, която се извежда на дисплея. Може да се включи също и режим на снимане с просветляване на сенките (Shadow Adjustment) и намаляване на контраста при снимане при ярко слънце или контражурно осветление.

За начинаещия фотолюбител Olympus μ 1030 SW предлага 24 предварително програмирани режима на снимане при различни условия – от портретна снимка до нощни снимки, фойерверки, снимки през стъкло и др. Да се върнем отново към основната тема на статията – подводната фотография, фотоапаратът разполага с четири режима за такива снимки – при нормално фокусно разстояние, с максимален обхват, снимки на бързо плуващи риби и макроснимки. В режим Macro обектът може да бъде допълнително осветен от вградената светкавица, а в режим S-Macro LED за осветяване се използва светодиодът, вграден непосредствено до нея. Обсегът му на действие е от 7 cm до 20 cm.

Камерата поддържа и технология за разпознаване на човешкото лице, което позволява заснемане на по-качествени портретни снимки с по-прецизно фокусиране и експониране именно на лицата. Има възможност и за стъпкова корекция на автоматично измерената експонация.

Кадрирането и разглеждането на заснетите снимки и филми става на неподвижно вградения LCD дисплей с диагонал на екрана 2,7 инча. Той е от вида HyperCrystal II и яркостта му е около 4 пъти по-висока от дисплеите на други модели в този клас апарати, което позволява нормална работа и при силно външно осветление. Налични са различни възможности за обработка още във фотоапарата на заснетите снимки – изрязване на част от изображението, поставяне на рамка, на надписи и др. Снимките може да се отпечатват и директно на принтер, който поддържа стандарта PictBridge.

Фотоапаратът използва типичната за Olympus xD Picture Card карта памет. Новост тук е, че в комплекта на камерата вече има и преходник, който позволява използване на по-универсалните и по-евтини microSD карти. Освен това Olympus μ 1030 SW разполага и с вградена памет с неголям капацитет – 14,7 Мбайта. Тъй като фотолюбителят едва ли ще разполага с фотобанка, върху която периодично да прехвърля заснетите снимки, две xD карти с капацитет по 2 Гбайта всяка, които побират общо 880 снимки с максимална разделителна способност и минимална компресия, общо взето, ще са достатъчни за двуседмична ваканция.

Olympus μ 1030 SW е отличен фотоапарат за всеки, чийто отдих, бил той летен или зимен, е свързан с по-екстремно спортуване.Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове