Casa del mare
Езерото
Creative Design

Motorola DEXT – неустоим Android смартфон

В категории Мобилни телефони
Добавено на 01.01.2010 @ 20:19
Разгледан общо 4230 пъти, 2 пъти днес

Dext2

Публикува се с любезното съдействие на сп. Computer

През последните години американският производител Motorola успя за проиграе позициите си на пазара за мобилни технологии. Колебливата бизнес политика, водеща до застой в развитието на нови продукти, и необосновано големите надежди, възлагани на серията RAZR, нанесоха сериозен удар върху имиджа и приходите на компанията. В края на 2007 г. например Motorola отчете загуби за 1,2 млрд. USD, а през следващата година се прости със 7000 служители. Изправена на ръба, тя се нуждае от чудо, за да оцелее на пазар, чието внимание е насочено към новата вълна смартфони, концентриращи в себе си почти всички иновации в бранша. Спасителният пояс за Motorola се оказа Android – операционната система за мобилни устройства на Google, която й дава възможност да навлезе на апетитния пазар на смартфони от висок клас без непосилни инвестиции и лицензни разходи. На 10-и септември 2009 г., по време на конференцията Mobilize в Сан Франсиско, Motorola представи амбициозния си план да се завърне на пазара като производител на Android смартфони от среден и висок клас. Първият модел, познат като Motorola DEXT, ще се предлага в Европа от средата на октомври на цена 400 евро. Базиран на Android OS 1.5, това ще е първият модел с новия интерфейс на компанията MOTOBLUR, който интегрира мобилния телефон със социалния живот във Facebook и Twitter.

Подобно на хитовия HTC Magic и Motorola DEXT е ориентиран към масовия потребител на смартфон устройства, но предлага по-агресивно съотношение между цена и производителност. Допълнително предимство е слайдер форматът и QWERTY клавиатурата, които превръщат телефона в сериозна конкуренция на застаряващия HTC Dream/G1. Motorola DEXT е четирибандов GSM телефон (850 /900/1800/1900 MHz), който осигурява 3G HSDPA трафик със скорост до 7,2 Гбита/s и поддръжка на WiFi 802.11b/g и Bluetooth 2.1 с A2DP за безжично стерео. Чрез втори микрофон на гърба на телефона Motorola DEXT анализира звуковия фон и изолира шума по време на разговор.

Dext3

Хардуерните показатели на модела са над средното ниво за Android смартфоните, отнесено към края на 2009 г.: процесор Qualcomm с работна честота 528 MHz, 256 Мбайта оперативна памет; 512 Мбайта постоянна памет за операционната система и приложения; 1 Гбайт вградена памет за мултимедийни файлове; поддръжка на MicroSDHC памети с капацитет до 32 Гбайта (2 Гбайта, включени в комплекта). Макар и компактен (114х58х15,6 mm), поради вградената клавиатура и металната конструкция на задния панел изпълненият в класическо черно или сребристо бяло телефон е по-тежък (163 g) дори от HTC Dream. Предният панел е зает от 3,1-инчов чувствителен на допир TFT екран с капацитивна технология, който поддържа стандартната за Android разделителна способност от 320х480 пиксела с 265 хил. цвята. Под него са разположени три сензорни бутона и LED датчик за получени съобщения и пропуснати обаждания, но няма да откриете нито използвания в телефоните на HTC трекбол, нито класически джойстик. Вместо това потребителите са принудени да навигират в менютата било чрез допир, било чрез клавиатурата на телефона. Последната наистина предлага приемливо тактилно усещане при натискането на бутон, но е твърде малка и неудобна за продължително въвеждане на текст. Това донякъде се компенсира от масивния джойстик, разположен в левия Ӝ край, който позволява да работите с менютата, докато пишете с дясна ръка – навик, който бързо ще придобиете и който ще улесни въвеждането и редактирането на текст.

Подобно на останалите Android смартфони на пазара, Motorola DEXT включва акселерометър за позициониране на изображението на екрана спрямо положението на телефона, както и сензор, изключващ екрана по време на разговор. На задния панел на телефона е разположена 5-Мпикселна камера с автоматичен фокус, но без светкавица. Въпреки че качеството на направените от нея снимки е сравнимо с това на HTC Hero, сериозен недостатък на Motorola DEXT е ниската разделителна способност на записваното видео – тя е едва HVGA (320х480 пиксела) при 24 кадъра/s. Заснетите снимки биват геомаркирани чрез вградения GPS приемник с Assisted GPS за навигация в градска среда.

Dext1

Друг сериозен компромис, който Motorola са направили с новия си Android базиран смартфон, е времето за работа с едно зареждане. Макар по характеристики (1420 mAh) литиево-йонната батерия да е над средното ниво, проведените тестове на ранни прототипи на телефона показват, че гладният за ресурси и постоянна Интернет свързаност интерфейс MOTOBLUR успява да я изтощи за по-малко от един работен ден. Motorola обаче уверява, че оптимизации в последния етап ще намалят консумацията на енергия и ще удължат живота на телефона до 6 часа разговори и 320 часа в режим на изчакване.

Една от силните страни на операционната система Android е възможността за персонализация и заместване на абсолютно всички компоненти (от интерфейса до програмата за контакти, календара и пощата) с алтернативни от други разработчици. Motorola, подобно на HTC, се е възползвала от тази възможност и е разработила собствен, споменатия вече интерфейс MOTOBLUR. И докато HTC Sense като достоен наследник на TouchFLO залага на пищната визия, програмистите на Motorola са предпочели перфектната интеграция на социалния Интернет в добре познатия работен екран на Android. На пръв поглед MOTOBLUR е колекция от мини приложения (widgets) за работния екран, които изтеглят от Интернет събитията и съобщенията на вашите приятели във Facebook, Twitter, MySpace или RSS потоци от други сайтове и ги изобразяват по ефектен начин чрез колаж от лични снимки и балони с текст, както и позволяват да пуснете свое съобщение до всички социални мрежи накуп или само избрани от тях. Това обаче е само върхът на айсберга – MOTOBLUR интегрира социалните мрежи навсякъде в интерфейса на телефона. Списъкът с контакти се синхронизира не само с Google Contacts, но и с контактите във Facebook и MySpace, откъдето може да извлече техния телефон, адрес и др., както и последните им съобщения, публикувани в социалния Интернет. Вградената програма за текстова комуникация слива в общ списък съобщенията, получени по SMS, Gtalk IM, Facebook, Twitter и MySpace. За всеки контакт може да зададете предпочитан метод на отговор или да изберете такъв ръчно. Мобилният календар също така се синхронизира с календарите на всички социални мрежи, така че няма да пропуснете рожден ден или парти, организирано от някой от вашите приятели. Медийната галерия дава възможност да изпратите всяка нова заснета снимка или видео във вашите социални мрежи, както и във Flickr, Picasa или YouTube. Освен синхронизация със социални мрежи, MOTOBLUR позволява и уникална услуга за синхронизация на данни между отделни телефони. Ако изгубите своя Motorola смартфон, ще можете от онлайн сайт на компанията да откриете не само къде се намира той (подобно на услугата Find My iPhone на Apple), но и да изтриете цялата лична информация от него. Ако по-късно успеете да го намерите или пък решите да закупите нов телефон, всичките настройки (от списъка с контакти и запазените връзки в браузъра до това каква картинка, икони и мини приложения сте били разположили на работния екран) ще бъдат възстановени от онлайн сървър. Така Motorola са едни гърди пред синхронизиращите услуги на Google, които все още не поддържат пълно съхраняване на настройките на Android телефон.

Софтуерният пакет на Motorola не свършва с MOTOBLUR. Компанията е сключила споразумение с над дузина производители на софтуер и ще включи в паметта на телефона предварително инсталирани над 20 програмни продукта: QuickOffice – офис продукт за преглед и редактиране на MS Office документи; финансов мениджър Mint, GPS приложение с Turn-by-Turn навигация Telenav; специален клиент за Yahoo Mail и много други. Всички те са достъпни безплатно или на ниска цена от Android Market, но в комплект с Motorola DEXT добавят обща стойност от над 40-60 USD към атрактивния смартфон. Синхронизацията с настолен компютър ще се осъществява чрез програмата MobileSync, разработена от немската фирма Nero AG.

Въпреки редица хардуерни компромиси, Motorola DEXT е изненадващо добро предложение от доскоро подценявания американски мобилен производител. Приличните характеристики, консервативният подход към дизайна и стабилният софтуерен пакет без алтернатива към днешна дата гарантират успех на Motorola DEXT в наближаващия празничен сезон. И това е само началото. Компанията планира да обяви и пусне в продажба още три Android базирани смартфона до края на годината. Първият от тях е флагманът от висок клас Motorola Tao (известен като Sholes), с Android версия 2.0 и характеристики, които да го противопоставят на новото поколение супер смартфони от типа на HTC Dragon и Sony Ericsson Xperia X3.

Поздравления и добре дошли отново в бизнеса, Motorola!

Апостол АпостоловНапиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове