Casa del mare
Езерото
Creative Design

Canon PIXMA iP4700 – скорост, качество, оригиналност

В категории Принтери
Добавено на 14.01.2010 @ 18:44
Разгледан общо 6022 пъти, 2 пъти днес

PIXMA iP4700

Публикува се с любезното съдействие на сп. Computer

В края на август Canon обяви своите нови продукти от есенната си колекция за 2009 г. Тя включва нови модела фотоапарати, видеокамери, принтери и многофункционални устройства. Шест са новите представители на фотоапаратите – 4 от серията PowerShot (G11, S90, SX120 IS и SX20 IS) и 2 от серията IXUS (120 IS и 200 IS). Нови са двете видеокамери LEGRIA HF21 и LEGRIA HF S11, компактният принтер Selphy ES40 и двата цветни мастиленоструйни принтера PIXMA iP4700 и iX7000. Гамата многофункционални мастиленоструйни устройства е обогатена с 5 нови продукта – PIXMA MP250, MP270, MP490, MP640 и MP990, а новите лазерни многофункционални устройства са 4 – i-SENSYS MF8030Cn, MF8330Cdn, MF8050Cn и MF8350Cdn. Сред новостите от лазерната печатна техника са и едно монохромно многофункционално устройство i-SENSYS MF6680dn и цветният принтер i-SENSYS LBP7750Cdn.

От тази богата продуктова гама избрахме да ви запознаем по-подробно с цветния мастиленоструен принтер PIXMA iP4700, който получихме за тестване от Canon България буквално дни след представянето му на световния пазар.

Изработен в изключително елегантния и издържан стил на серията PIXMA, с тяло от висококачествена гланцова и матова черна пластмаса, принтерът без съмнение може да се впише прекрасно във всяка обстановка и всеки интериор. Благодарение на компактните си размери (43x30x15 cm) той може да стои на бюрото ви, без да заема прекалено много място. Малко повече ще му е нужно само когато печатате на него – тогава трябва да отворите предния капак в който е „скрита“ тавата за готовите страници, там се поставя и допълнителната приставка за печат върху CD и DVD дискове. Под самия принтер дискретно е „замаскирана“ касета с капацитет 150 листа обикновена офис хартия с тегло 64–105 g/m2, която е прикрита така умело, че ако не знаете, че съществува, може и никога да не забележите. Защо казвам това? Ами защото с офис хартия може да работите и чрез стандартното листоподаващо устройство, разположено в горния заден край на принтера. То е със същия капацитет – 150 листа обикновена хартия, но само от там може да подавате препоръчаните от Canon специални материали за печат с тегло до 300 g/m2, в това число и различните видове фотохартия. В касетата може да поставяте медии с размери A4, B5, A5 и Letter, докато в листоподаващото устройство може да зареждате A4, B5, A5, Letter, Legal, пликове за писма, 10×15 cm, 13×18 cm, 20×25 cm и 54х86 mm (тип кредитна карта). Казаното дотук напълно съответства на предназначението на PIXMA iP4700 – той е създаден предимно за използване в малкия и домашния офис, като поредното потвърждение за това е изключително високата му скорост на печат. Според производителя за една минута принтерът може да отпечата 9,2 изображения с формат А4 в режим на черно-бял и 8,1 – в режим на цветен печат, а фотография със стандартния размер 10х15 cm – за 20 s. Малко странно звучи подобно изчисление, но Canon са решили да се откажат от обичайното измерване на скоростта на печат, изхождайки от броя страници, отпечатани за 1 минута, като използват стандарта ISO/IEC 24734, съгласно който се измерва теоретичната пределна пропускателна възможност на печатащото устройство. Ние пък решихме да мерим скоростта, така че да показва за колко време се отпечатва една страница, но това ще ви представим по-нататък в резултатите от теста.

След това малко отклонение да се върнем на техническите характеристики на принтера. PIXMA iP4700 e с формат А4 и печата с разделителна способност 9600х2400 dpi. Работи с 5 мастила – стандартните Cyan, Magenta, Yellow и Black, базирани на водна основа, и още едно допълнително черно, създадено на пигментна основа, което се използва при печатането на текст. Печатащата глава е създадена по технологията FINE, като минималната големина на мастилената капка е едва 1 пиколитър. Освен двете листоподаващи устройства, за които стана дума, и третото – за подаване на CD и DVD дискове, в PIXMA iP4700 е вграден и блок за автоматичен двустранен печат на обикновена офис хартия. По отношение на интерфейсите, принтерът предлага всичко, което потребителите могат да очакват от устройство от този клас, в това число и високоскоростен USB 2.0 и PictBridge порт за директен печат от фотоапарат или видеокамера, поддържащи този стандарт. Наистина, липсват слотове за директен печат от карти памет, но да не забравяме, че PIXMA iP4700 е предназначен предимно за офис работа. Разбира се, това не му пречи да отпечатва и снимки с много добро качество, но за това – малко по-нататък.

В комплекта на принтера са включени и няколко много полезни програми. Всички те са изключително полезни, достатъчно интуитивни и с тях се работи много лесно и бързо. С Canon Easy-PhotoPrint ЕХ например може да правите елементарни обработки на фотографиите си, да създавате фотоалбуми, календари и други забавни отпечатъци. CD-LabelPrint пък е вашият верен помощник за създаване на изображение, което ще отпечатате върху CD или DVD диск, които, разбира се, притежават съответното покритие, предназначено за печат на мастиленоструйно устройство. А от сайта на Canon може да свалите програмата Easy-WebPrint EX, която позволява да отпечатате съдържанието на дадена уеб страница, „изхвърляйки” ненужната информация като банери и други реклами например. И не само това. Предназначена за студентите, хората, работещи предимно с информация от Интернет, и онлайн изследователите, програмата е снабдена с интелектуална технология за отделяне на части, която позволява на потребителите да избират отделни фрагменти от няколко уеб страници и чрез мащабиране по размера на страницата да ги обединят в един печатен лист. Използвайки Easy-WebPrint EX, вие дори ще имате възможност да съхраните печатната страница в PDF формат и така може да спестите и хартия, и мастила.

И така, стигнахме до резултатите от теста. За да го проведем, използвахме следните стандартно подготвени страници:

• Страница с формат А4, съдържаща текст и една цветна илюстрация с общо покритие около 15% от хартиения лист. Тази страница отпечатахме цветна на обикновена офис хартия в режимите Standard (стандартен), Fast (бърз), Duplex (двустранен печат) и 4 in 1 (четири страници на един лист).
• Страница с формат А4, съдържаща няколко специални елемента за установяване на качеството на печат, а именно:

» RGB и CMYK скали с основните цветове от 5% до 95% през стъпка 5%.
» RGB и CMYK скали с основните цветове от 1% до 5% и от 95% до 99% през стъпка 1%.
» Мири с линиатура 100, 200 и 300 lpi за тестване на разделителна способност.
» Негативни и позитивни полета, съдържащи текстове с кегел от 2 до 12 pt, написани със стандартен серифен (Times New Roman) и безсерифен шрифт (Arial).
» Черно-бяла и цветна снимка с преобладаващи неутрални тонове.
» Снимка, съдържаща т.нар. запомнящи се цветове – небе, трева, дървета.
» Снимка с хора от различни раси за проверка на печата на цветове на кожата.
» Снимка, съдържаща цветни обекти (в случая плодове), за визуална оценка на реалното предаване на цветовете.
Тази страница отпечатахме на гланцова фотохартия с най-добрия режим Best, предназначен за отпечатване на фотографии.

Test Page

Специално подготвената страница, съдържаща различни елементи за тест на качеството на печат върху фотохартия

• Две фотографии с размер А4, подготвени за печат без бели полета, които отпечатахме в цветен и черно-бял режим.
• Три фотографии с размер 10х15 cm, подготвени за печат без бели полета. Всяка фотография отпечатахме в различен режим – Colour (цветен), Sepia (сепия) и Grayscale (черно-бял).

Както споменахме в началото на статията, нашият тест за скорост на печат показва за колко време се отпечатва една страница. Стандартната с формат А4 и около 15% покритие, съдържащо черен текст и една цветна снимка, в режим Standard се отпечата за 14 s, а в режим Fast скоростта нарасна до постигане на удивителните 10 s!
Решихме да проверим и възможностите на режима Duplex, като отпечатахме същата страница и още една, съдържаща само текст, двустранно. За това на принтера му трябваха 51 s, като повечето време като че ли му беше необходимо от момента на излизане на първата страна до началото на печата на втората.

Накрая решихме да тестваме и една от другите възможности, които ни дава принтерът, а именно автоматичното „сглобяване“ на 2, 4, 8 и 16 стр. на един лист, като измерихме скоростта на печата 4 в 1 – за това на iP4700 му бяха нужни 40 s, от които 30 s за печат и 10 s за изчисляване на подреждането на четирите страници на листа. Наистина по отношение на показателя скорост бяхме много впечатлени от възможностите на принтера.

Що се отнася до качеството на печат, естествено, то е най-високо в стандартния режим – ясен, отчетлив текст с отлична чернота, окото на буквите е много ясно изразено, без видимо размазване, дори и при гледане под лупа с 8-кратно увеличение. Това, разбира се, се дължи на използването на допълнителното черно пигментно мастило, чието свойство е да се задържа на повърхността на хартията, образувайки тънък мастилен слой, а не да попива в нея, подобно на мастилата, базирани на водна основа. Да не забравяме да споменем и цветната снимка, която сложихме на тестовата страница – тя се отпечата в достатъчно добро за този режим и хартия качество, напълно достатъчно за представителни документи.

Качеството на режим Fast е, както се очаква, не много високо, но това е разбираемо. Този режим се използва обикновено за печат на чернови или на страници, от които да се придобие представа за разположението на различните елементи при оформянето на по-сложни документи, при което високо качество не е нужно. По-скоро това е случай, в който изобразяването на електронния документ върху аналогов носител не само е необходимо, но и задължително, като е желателно това да става при възможно най-малък разход на хартия и мастила. Именно затова е създаден режимът Fast, а реализиран чрез iP4700, той напълно отговаря на предназначението си и очакванията на потребителите.

Също с оглед икономия на материали е създаден и режимът за двустранен печат Duplex. Макар че скоростта при него не е чак толкова зашеметяваща, използването му си заслужава най-малкото защото така пестите хартия, да не говорим, че има доста случаи, в които двустранното отпечатване на документи е по-прегледно, по-компактно и по-лесно за четене.

Събирането на няколко страници на един лист също е една много полезна функция. Тя може да се използва в редица ситуации, като се започне от отпечатването на презентации, на малки неколкостранични брошурки, които след това се сгъват и шият с телче, на макети, които не е нужно да бъдат в истинския си размер. В това отношение iP4700 предлага достатъчно много възможни варианти, които споменахме в началото на статията и които обикновено са по-присъщи за лазерните принтери.

Нашият извод от теста за печат на стандартни документи с размер А4 е, че независимо от това какъв вид са те, PIXMA iP4700 се справя блестящо с всяка поставена му задача, при това с много висока скорост. Принтерът притежава всички необходими функции, които може да използвате съобразно вашето желание, което го прави много подходящ за различни офис задачи.

1

1. Режим Standard – страницата се отпечата за 14 s. Текстът е ясен, отчетлив, окото на буквата е добре изразено, без видими следи от размазване. Това се дължи на използването на черно пигментно мастило при печатане на текст.
2. Режим Fast – страницата се отпечата за 10 s. Качеството не е високо, което е съвсем нормално – Fast режимът обикновено се използва за чернови, които е желателно да се отпечатват с възможно най-малък разход на материали.
3. Режим Standard 4 in 1 – страницата се отпечата за 40 s, от които 10 s бяха необходими на принтера да изчисли подреждането на четирите страници върху печатния лист.

Преминаваме към следващия тест – специално създадената страница А4, съдържаща различни елементи за установяване на качеството на печат на фотохартия. Покритието на тази страница е около 80%, а хартията, която използвахме, e Canon Photo Paper Plus Semi-gloss Satin. Времето, за което тази страница се отпечата в режим без бели полета, е 56 s, като тук държа да отбележа лично мнение – когато се печатат фотографии, скоростта едва ли е най-важното нещо. По-важни са качеството на печат, цветовъзпроизвеждането, отпечатването на дребни фини детайли и т.н., а скоростта е на последно място. Защото при печат на снимки обикновено се изисква качество, а не скорост. Въпреки това сами виждате колко висока е скоростта на печат на iP4700! Дали това е за сметка на качеството? Сега ще отговорим и на този въпрос.

Цветните RGB и CMYK скали, съдържащи всички основни цветове от 5% до 95% през стъпка 5%, се отпечатаха безупречно – всяко поле е добре и ясно различимо, няма сливания дори и при най-високите и най-ниските проценти. RGB и CMYK скалите 1–5% през стъпка 1% също се възпроизведоха отлично, като и тук няма сливане между квадратчетата с различните стойности. А от това следва, че в най-светлите места от изображението ще има възможно най-добра детайлност и разработка.

Най-голямо удивление обаче предизвикаха скалите 95–99%, отново през стъпка 1% – съвсем неочаквано за принтер от този клас се наблюдава разлика между съответните полета. Единствено в жълтата и магентната скала не се вижда разлика след 96%. А това означава висока детайлност и разработка в тъмните тонове – нещо, което дори някои от моделите фотопринтери от по-висок клас не притежават.

Тук ни се ще да направим малко лирично отклонение, като си спомним как преди 6–7 години дори мастиленоструйните принтери, носещи названието „Професионални фотопринтери“, не можеха да възпроизведат разлика между 90% и 100%. И с всяка изминала година начинът, по които се отпечатва същата тази тестова страница, която използваме до ден-днешен, претърпяваше изменение буквално пред очите ни – първо се „отпушиха“ скалите между 90% и 95%, а няколко години по-късно и тези между 95% и 100%. Постепенно започна да се вижда разлика между 95% и 96%, а между 96% и 98% се отличаваха само тези, отпечатани на професионалните фотопринтери. Ето че дойде и денят, в който принтер, предназначен за домашни потребители, който не претендира дори да е фотопринтер, вече притежава възможности за възпроизвеждане на фини детайли в най-светлите и най-тъмните области, сравними с тези на професионалните модели. И това ако не е развитие…

Но да се върнем на нашите тестови резултати. Мирите за тестване на разделителната способност също се възпроизведоха безупречно във всички линиатури – включително и тази с 300 lpi. А това е още един признак за висока детайлност на изображението във всички негови части – от най-светлата до най-тъмната. И ако се върнем пак назад във времето, пак преди 6–7 години, минимална големина на мастилената капка от 3–4 пиколитра беше мечта. Днес PIXMA iP4700 ни предлага капка с големина от едва 1 пиколитър. Вече не смеем да кажем „по-малко не е възможно“ – никой не знае какво ще се случи в света на принтерите след година-две.

Вероятно след всичко казано дотук никак няма да е учудващо, че и серифният, и безсерифният текст с кегел от 2 pt до 12 pt също се отпечатаха без никакъв проблем. Дори двата пункта се четат добре и в негативния, и в позитивния вариант (стига да нямате проблеми със зрението).

Преминаваме към цветовъзпроизвеждането, като първо ще говорим за неутралните тонове. Видимо в черно-бялата снимка от тестовата ни страница има лек превес на магентата, т.е. тя не се отпечата напълно неутрална. Тук обаче държим да уточним, че страницата отпечатахме в цветен режим. Снимката с размер 10х15 cm, която пуснахме в черно-бял, е значително по-добра, но все пак не можа да се получи напълно неутрална – тя пък леко зеленее. Но това е разбираемо – първо, iP4700 е предназначен за домашна, а не за професионална употреба, второ, той не е фотопринтер и трето – не работи с допълнителни сиви и фотографско черно мастило, присъщо за принтерите от висок клас. Те печатат черно-белите изображения основно със сивите и фотографското черно мастило и затова се получават абсолютно неутрални черно-бели изображения. При PIXMA iP4700 неутралните тонове се получават вследствие на смесването на Cyan, Magenta, Yellow и Black, което очевидно дава леко тониране, независимо дали се печата в цветен или черно-бял режим.

2

Лявата снимка е отпечатана в цветен, а дясната – в черно-бял режим. И в двата случая се забелязва леко тониране, което се дължи на факта, че iP4700 печата неутралните цветове с четирите цвята – Cyan, Magenta, Yellow и Black

По отношение на възпроизвеждането на запомнящите се цветове принтерът е чудесен. Те са естествени, ясни, с добра наситеност и тоналност. Очевидно специалистите на Canon са се погрижили снимките, които правим за спомен, а те в 90% от случаите са цветни, да се отпечатват по възможно най-добрия начин и да задоволят всички изисквания за домашния албум, а защо не и на красиви пейзажи или натюрморти, които бихме си окачили на стената?!

Що се отнася до възпроизвеждането на цветовете на кожата, бихме казали, че тук, според нашия вкус, отново се забелязва лек превес на магентата (той наистина е много лек), но това не бива да ви смущава – по принцип всеки има различни усещания и виждания по отношение на цветовете.

Снимките с размер 10х15 cm се отпечатаха в режим Best без бели полета за 40 s черно-бялата и за 50 s тези в цвят. И черно-бялата, и цветната фотография с размер А4, отново в режим Best и без бели полета, се отпечатаха за приблизително еднакво време – 2 min и 7 s. Това малко се различава от данните за скоростта, които е дала фирмата, като според нас това се дължи на различния режим на печат – техният тест вероятно е направен в режим Standard, при който качеството е малко по-ниско за сметка на скоростта. Ние обаче сме максималисти и затова решихме да печатаме фотографии само в най-добрия възможен режим – в крайна сметка гоним качество, а не количество.

И накрая ще ви запознаем със софтуера Easy-PhotoPrint ЕХ, който е включен в стандартния комплект на принтера. Защо ли? Ами защото той е много интересен, забавен, включва много възможности за създаване на собствен албум, календар или оформление на покана, рекламна брошура, малка книжка и изобщо на каквото се сетите. Easy-PhotoPrint ЕХ е интуитивен, с него се работи лесно, бързо и не е необходимо да имате някакви дълбоки умения за работа с приложни програми. С други думи, софтуерът е създаден именно за начинаещите потребители и фотографи, които искат лесно и бързо да намерят най-оригиналния начин за представяне на своите снимки, било за лична употреба, било за подарък.

Ще ви представим три от най-интересните функции, които според нас ще намерят най-голямо приложение. Първата е създаване на албум, който може да съдържа толкова страници, колкото вие искате. Цветът на фона, оформлението както на вътрешните страници, така и на кориците, дали до снимките да има текст, или не, е единствено ваше решение. Разработчиците на програмата са се погрижили да поставят достатъчно много заготовки както за фон, цвят и видове шрифт, така и за дизайн на албума. Разбира се, всичко може да направите и ръчно – от избора на формата до определяне на големината и разполагането на снимките.

Първата стъпка при създаването на фотоалбум е избирането на размера, ориентацията на страниците, дали да съдържа първа и последна корица, или не, дали ще е с две „слепени“ страници, подобно на разтвор на книга, или всяка ще е сама за себе си, дали искате номерация и, разбира се, дизайна на страниците. По отношение на дизайна в Easy-PhotoPrint ЕХ са вградени много различни готови макети, като в някои от тях е предвидено място за текст до или под снимките, в други – само снимки. На илюстрациите може да видите няколко варианта, които направихме, за да придобиете представа с какви възможности разполага софтуерът.

Втората стъпка е изборът на снимки. Тази функция също е направена възможно най-интуинтивно – вляво са изобразени папките във вашия компютър, в главното поле – всички снимки, съдържащи се в избраната от вас папка, горе вдясно имате възможност чрез плъзгач да избирате големината на умалените изображения, под формата на които ще виждате снимките си, и вида на сортирането – по дата, големина, име на файла и т.н., а най-отдолу е разположено поле, в което ще се появяват избраните от вас фотографии. Върху всяко избрано умалено изображение от главния прозорец се изобразява иконка, наподобяваща страница с написана върху нея цифра, показваща колко пъти сте избрали дадената снимка. Това означава, че всяка фотография може да избирате по няколко пъти, а съобразно това тя ще присъства във вашия албум толкова пъти, колкото сте я избрали. За да зададете коя снимка искате да бъде на първата, съответно на последната корица, е достатъчно да я селектирате от главния прозорец и да щракнете върху стрелкичката, намираща се над полето Front Cover/Back Cover в лентата с избраните снимки.

3

Първата стъпка при изготвянето на албум е изборът на параметрите на страниците, а след това се избират снимките, които ще влязат в албума. Всяка една избрана снимка се маркира автоматично

4

Така изглежда корицата и  вътрешните страници според макета, който сме избрали

Edit е последният етап преди отпечатването на албума. Тук може да редактирате почти всичко – избор на фон (може да използвате някои от готовите макети, да зададете за фон някои от предложените от програмата цветове или да създадете собствен, изобщо да изключите фона или за фон да служи някоя снимка), избор на шрифт за текстовете в албума, в случай че има такива, начертание и цвят на шрифта, неговата големина и разположение, дори междубуквеното и междуредовото разстояние. Всички снимки можете да местите ръчно, да ги увеличавате или намалявате. В случай че по време на оформлението не ви харесва как програмата е подредила снимките ви в албума (подреждането става автоматично), то може да замените местата им чрез функцията Swap Positions. Когато я активирате, главният прозорец се разделя на 2 части, в които е изобразен албумът ви. За да размените местата на две снимки, трябва да изберете едната в горния прозорец, а втората – в долния и просто да натиснете Swap.

5

Еasy Photo-Print EX предлага голям избор от готови макети за подреждане на фотографиите в албум. Във всеки един момент обаче вие можете ръчно да променяте местата и размерите на снимките и разположението на текста

6

Функцията Swap Positions позволява да разменяте местата на снимките по възможно най-лесният и бърз начин

7

Освен удивително многообразие от фонове за албума, Easy-PhotoPrint EX предлага и едноцветно решение. Изборът е от предварително зададени цветове или по собствено дефиниране. За фон може да послужи и избрана от вас снимка.

8

Първата корица може да се редактира независимо от останалите страници. Освен готовите предложения на Easy-PhotoPrint EX, за корица може да използвате ваша снимка, като имате възможност дори да увеличавате прозрачността ù.

9

Програмата ви предлага пълен набор от възможности за работа с текста както на първата корица, така и в албума

Следващата интересна функция е изработването на календар. Тук също имате възможност да избирате различни макети, фон, цвят и вид на шрифта, включително и цвят на празничните дни. Освен всичко това може да задавате и собствени празнични дни – било то рождени и имени дни на ваши близки, приятели и род

нини, било годишнини или други важни дати, които не бива да забравяте. Програмата дава възможност освен да оцветите въпросната дата в цвят, различен от основния, използван в календар, и да въведете кратък текст, който да обозначава що за празник е това. Може да избирате и как да бъдат разположени съботите и неделите – дали календарът да започва от неделя или от понеделник. Макар на пръв поглед това да изглежда дребнавост и ненужна функция, всъщност тя не е без значение, особено ако правите подарък за някой близък, живеещ в чужбина, където календар, започващ от неделя, е стандарт за съответната държава.

11

За създаването на календар Easy-PhotoPrint EX ви предлага 6 варианта, като снимката може да мащабирате само в празното поле извън календариума. Тук за фон също имате възможност да използвате ваша снимка

12

Програмата дава възможност да редактирате вида на практически всичко, което съдържа календариума

Избирането на снимка е същото, както при създаването на албум. Снимката, която сте си подбрали, също можете да разполагате както на вас ви харесва, но само в празното поле извън календариума.

И последното, на което ще се спрем, е печатът на стикери – наистина много оригинално решение. Задавате размера на хартията, с която разполагате, указвате как искате да бъдат разположени снимките на листа, избирате самите снимки и това е всичко. Easy-PhotoPrint ЕХ автоматично разполага снимките ви върху листа, като ги вкарва в „прозорчета“, чиято големина не може да променяте. Имайте предвид че, ако снимката ви е квадратна, тя ще бъде центрирана автоматично така, че в крайна сметка ще се получи правоъгълна – тук не може да изменяте пропорциите на страните.

10

Изработването на стикери е лесно и бързо, като последователността на работа е същата като при изготвянето на албум

Canon наистина са създали чудесен принтер, отговарящ на своята категория – за малкия и домашния офис. Освен високата скорост на печат и възможности за работа с документи, той притежава и отлични възможности за печат на фотографии. Цветовете са богати, сочни и същевременно естествени, детайлността е отлична и в най-светлите, и в най-тъмните области. И всичко това е обогатено по най-добрия начин чрез софтуера Easy-PhotoPrint ЕХ, който предлага допълнителни възможности за създаване на собствени албуми, календари, стикери и какво ли още не.

Ваня Абаджиева-БучелНапиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове