Casa del mare
Езерото
Creative Design

Canon PRO сесия 2009 – улови момента във всяка ситуация

В категории Новини
Добавено на 15.01.2010 @ 12:15
Разгледан общо 2863 пъти, 1 пъти днес

Zagl

Публикува се с любезното съдействие на сп. Computer

На 28 октомври м.г. „Канон България“ ЕООД проведе своята поредна и станала вече традиционна среща с общността на професионалните фотографи, със специалисти, занимаващи се на най-високо професионално ниво със създаването на печатни и рекламни продукти. Тази единствена по рода си проява у нас се очаква винаги с голям интерес. За нейното провеждане няма твърдо закована дата и това не е случайно. Всяка поредна „PRO сесия” е свързана с появата на нов фотоапарат на Canon от най-висок клас и именно това е мястото и най-подходящата аудитория за неговото първо представяне в България.

В центъра на вниманието на тазгодишната „PRO сесия“ бе най-новият сред професионалните огледално-рефлексни фотоапарати, моделът Canon EOS-1D Mark IV. С основание управителят на представителството на Canon в България, г-н Атанас Настрадинов, подчерта, че официалният дебют на този най-нов фотоапарат в България се провежда само седмица след неговата световна премиера. Ние ще доразвием мисълта му, като изразим мнението си, че така оказаната чест на българската фотографска общност в голяма степен се дължи на добрата на работа на представителството и на авторитета, с който г-н Настрадинов се ползва в йерархията на Canon.

Подробното представяне на новия фотоапарат бе задача, с която специално дошлият за сесията г-н Ференц Торок, продуктов мениджър „Фото и видео продукти“ за Централна и Източна Европа, се справи отлично. Продължилата час и половина презентация не натежа на аудиторията и не намали ентусиазма, с който бяха задавани много „уточняващи“ въпроси от присъстващите. EOS-1D Mark IV не бе единствената новост на „PRO сесия 2009“. Присъстващите имаха възможността да изпробват в реални снимачни условия друг също така съвсем нов модел – EOS 7D. Макар и от малко по-нисък клас, този фотоапарат също има редица достойнства, които не оставят безучастни дори и закоравелите професионалисти. А на желаещите да изпробват новите фотоапарати и по-точно бързия автофокус в реални условия организаторите бяха осигурили фотосесия от двойки, танцуващи латиноамерикански танци.

Lect

Г-н Ференц Торок (вляво), продуктов мениджър „Фото и видеопродукти“ за Централна и Източна Европа представи подробно новата професионална камера на Canon EOS 1-D Mark IV. Г-н Атанас Настрадинов (вдясно), управител на представителството на Canon в България подчерта, че официалният дебют на EOS 1-D Mark IV у нас се провежда само седмица след неговата световна премиера

И тъй като събитието е посветено на професионалната фотография, от значение е не само качествено заснетите снимки, а и тяхното отпечатване – също на професионално ниво. За тези, които се интересуваха от възможностите за широкоформатен печат на принтерите на Canon, в залата бе инсталиран принтерът imagePROGRAF6200. На разположение на снимащите в залата фотографи бе и друг представител на най-високото качество в мастиленоструйния печат – професионалният фотопринтер PIXMA Pro9500. Стига форматът А3+ да е достатъчен, принтерът задоволява изискванията и на най-претенциозните към качеството на печат фотографи, дизайнери и оформители.

Printer

За интересуващите се от възможностите на широкоформатните принтери на Canon в залата бе инсталиран принтерът imagePROGRAF6200

За провеждането на тазгодишната „PRO сесия“ заслуга имат още фирма „Арекс“ ООД, която осигури студийното осветление и „Български бизнес системи“, чиито Mac компютри управляваха принтерите в залата.

А сега да кажем и няколко думи за възможностите на най-новия професионален огледално-рефлексен фотоапарат на Canon – EOS-1D Mark IV, представен официално на 20 октомври 2009 г. в Лондон. Проектиран да помогне на професионалните фотографи да запаметят неуловимите моменти дори в най-тежки условия на снимане, EOS-1D Mark IV осигурява високоскоростна обработка на изображението, висока производителност и разделителна способност. Той е и най-доброто решение за заснемане на динамични сцени, дива природа, спортни, новинарски и репортажни събития. Разработен според нуждите на професионалните фотографи, апаратът е оборудван с нов 16,1-Мпикселен APS-H CMOS сензор на Canon и нова 45-точкова система за автофокус, която гарантира богат набор от прецизни зони за фокусиране в цялата площ на кадъра. Двата процесора DIGIC 4 осигуряват заснемане на високоскоростни серийни снимки с кадрова честота 10 кадъра/s и до момента предлагат най-широкия диапазон на възможни светлочувствителности за фотоапаратите на Canon.

Digic 4

Както вече споменахме, камерата е оборудвана с изцяло нова 45-точкова система за автоматично фокусиране с 39 кръстовидни точки, разположени в цялата площ на кадъра, които осигуряват прецизен автофокус за движещи се и неподвижни обекти, независимо коя точка за фокусиране се използва. Всичките 45 автофокусни точки могат да бъдат избрани от потребителя и са с изключително висока чувствителност, независимо дали са разположени в центъра или по периферията на кадъра. Самата автофокусна система се управлява от специален микропроцесор, който гарантира високоскоростно и прецизно фокусиране дори при серийни снимки.

За постигане на повече гъвкавост е достъпен богат набор от опции за ръчен и автоматичен контрол на фокуса, включително и новият режим на Canon „Точков AF“, осигуряващ още по-прецизна зона за фокусиране. EOS-1D Mark IV предлага също и работа с автофокусни точки, чувствителни към ориентация – функция, управлявана от специален сензор, която позволява на фотографите да използват отделни автофокусни точки за различните ориентации на фотоапарата.

APS-H матрицата комбинира висока разделителна способност и зрително поле, което трансформира ефективното фокусно разстояние на обектива с коефициент 1,3x.

Заснемането на серийни снимки е по-лесно благодарение на 8-каналното отчитане на данните от сензора, което осигурява висока скорост на четене и използва оптимално възможностите на двата процесора DIGIC 4.

EOS-1D Mark IV предлага оптимизирани настройки за вида на снимката и е първият в този клас модел, който интегрира в професионално тяло функцията за автоматично оптимизиране на осветяването, коригираща контраста и яркостта в изображението в момента на запаметяването му. Тези предимства на фотоапарата гарантират по-бърз работен процес за всички, които се нуждаят от готови за публикуване снимки директно от камерата, без да се налага ретуширане.

EOS-1D Mark IV демонстрира изключителна производителност в условия на недостатъчна осветеност. Стандартният диапазон на светочувствителностите на камерата е от 100 до 12 800 ISO, а възможността за разширяване на диапазона осигурява настройки от 50 до 102 400 ISO – най-високата светлочувствителност, предлагана някога от DSLR фотоапарат на Canon. Интелигентните технологии за редуциране на шума гарантират минимум шум в цветовия и яркостния канал, като същевременно запазват цветовия баланс и оставят целия контрол върху качеството на изображението в ръцете на фотографа. От друга страна, конструкцията на новия 16,1-Мпикселен APS-H CMOS сензор включва плътно разположени микролещи с опростена електронна схема и по-чувствителни фотодиоди с по-висок капацитет, което пък гарантира оптимално използване на достъпната в момента на снимане светлина.

Sensor

С тегло, по-ниско от стандартното в този клас, EOS-1D Mark IV притежава корпус, изцяло изработен от магнезиева сплав и със защита от механични удари. Дизайнът на камерата е по-ергономичен, с бутони с оптимизирана форма и по-лесни и удобни за натискане. EOS-1D Mark IV е защитен чрез общо 76 гумени уплътнения, монтирани около контролите и бутоните, както и при съединенията на капаците на корпуса, което прави фотоапарата устойчива на намокряне, когато се използва в комбинация с гамата EF обективи и Speedlite EX светкавици на Canon.

Body

Дисплеят Clear View II LCD е с разделителна способност 920 000 пиксела и позволява разглеждането на снимки и клипове дори при много ярка светлина. Камерата притежава и автоматична почистваща система на матрицата, която автоматично елиминира прахта по сензора.

И разбира се, подобно на всеки съвременен висококачествен фотоапарат и EOS-1D Mark IV предлага функция за висококачествено HD видеозаснемане с разделителна способност 1080p и скорост 30, 25 и 24 кадъра/s. Наред с пълната съвместимост с PAL, NTSC и 1080/24p, EOS-1D Mark IV позволява изцяло ръчна настройка на експонацията, предлагайки на потребителите контрол върху дълбочината на рязкост. Камерата е оборудвана и с програмируем бутон, който предлага на потребителите възможност за незабавно стартиране на запис на HD клип. EOS-1D Mark IV притежава и мини HDMI изход, който позволява възпроизвеждане на снимки и видео директно на екрана на HD съвместим телевизор.

Новият „професионалист“ на Canon предлага и богати възможности за персонализиране, така че всеки фотограф да може да поеме пълен контрол върху управлението на фотоапарата. Функциите за автоматична експонация (AE) и експонация на светкавицата (FE) дават възможност на фотографите да направят възможно най-прецизни настройки в зависимост от конкретната цел. Така те могат да уеднаквят характеристиките на два отделни фотоапарата или просто да зададат настройките, подходящи за специфични изисквания и вкусове. Предпочитаните от потребителя профили могат да бъдат запаметени в картата памет и след това прехвърлени в друг фотоапарат EOS-1D Mark IV.

Друга функция с възможност за персонализиране е добавянето на информация с авторски права директно в камерата. Така фотографът може да добавя свои данни към всяка снимка при заснемането, а не след това – ценна функция за репортажните фотографи, които възможно най-бързо трябва да изпратят своите кадри до редакторите на вестниците, за които работят.

И накрая – EOS-1D Mark IV е съвместим с всички достъпни аксесоари за EOS 1D Mark III, EF обективите (без EF-S обективите) и светкавиците от серията Speedlite EX. Свободно заснемане и трансфер на изображения са достъпни чрез опционната безжична мрежова карта. Новите аксесоари за EOS-1D Mark IV са съвместими и с предходния модел EOS 1D Mark III, който позволява надграждане на фърмуера.


Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове