Casa del mare
Езерото
Creative Design

HP Photosmart Pro B9180 – по пътя към съвършенството

В категории Принтери
Добавено на 27.12.2009 @ 17:24
Разгледан общо 4217 пъти, 2 пъти днес

HP Photosmart Pro  B9180 in action

Дълго се чудех как да напиша тази статия. Не защото няма какво ново да се каже за последния модел професионален фотопринтер на Hewlett-Packard – HP Photosmart Pro B9180 с формат А3+, а защото съм толкова впечатлена от резултатите, получени от тестовете, че, каквото и да кажа, ще е слабо и крайно недостатъчно. Благодаря на Hewlett-Packard България, че ми дадоха възможността първа в страната ни да се докосна до това „произведение“ на инженерната и изследователска мисъл, и сама да се убедя, че всичко, обявено от компанията за този принтер, не е просто сбор от силни думи с маркетингова насоченост или самохвални тиради, а е истина!

Да, знам, че тук някои ще погледнат скептично на това силно изказване, но само да имаше как тези някои да видят на живо отпечатаните снимки и тестови страници, щяха сами да се уверят, че написаното тук не е поредната медийна лъжа. А, за да разберете защо те са толкова добри, тук ще ви представя най-новите технологии, които компанията е интегрирала в HP Photosmart Pro B9180, и благодарение на които, смея да твърдя, снимките съперничат 100-процентово на копираните по конвенционален метод върху фотохартия на основа сребърен халогенид. Разбира се с уговорката, че за постигане на това е нужно да се използват единствено и само оригинални консумативи. За тях също ще стане дума, защото в един принтер е важна не само конструкцията и вградените технологии, но и мастилата, с които работи, както и носителите, върху които печата.

Scalable Printing Technology

Пет години, 1,4 млрд. USD и неуморна работа на стотици специалисти – толкова е отнело създаването на революционната технология Scalable Printing Technology (SPT) на Hewlett-Packard. Разработката ù започва още през 1999 г., а първите принтери, в които е вградена, се появиха на пазара едва през есента на миналата година. В наименованието ù „Технология за мащабируем печат“ е залегнал и основният принцип, на който е създадена, а именно, че чрез изменение на размерите на печатащата глава е възможно интегрирането ù в устройство с всякаква големина – от домашен фотопринтер, през многофункционално устройство, та до машина за професионален печат. Главата се изработва по фотолитографски метод върху силициева подложка, аналогично на днешните процесори. Уникалното в тази технология е, че на изключително малка площ са разположени огромен брой дюзи. Първият принтер с вградена SPT технология е HP Photosmart 8250, който е с една печатаща глава за 6-те цвята, има 3900 дюзи, разположени върху площ с широчина едва 1,37 cm, или, по друг начин казано, за всеки цвят има по 650 дюзи.

Head

Всяка глава на HP Photosmart Pro B9180 съдържа по 2112 миниатюрни дюзи, през които наведнъж преминават стотици частици пигмент

Вижте само какъв напредък има в SPT технологията, вградена в професионалния модел HP Photosmart B9180, при това само за една година – главите са общо 4 (по една глава на всеки 2 цвята), като всяка съдържа 2112 дюзи, разположени на площ с широчина 2,22 cm. С прости изчисления се получава, че за всеки цвят има 1056 дюзи или общо 8448 за осемте цвята! За една-единствена секунда главата изстрелва 600 млн. мастилени капки!

За да се разпредели такъв огромен брой капки върху хартиения лист обаче, главите трябва да се движат много бързо, изпитвайки чудовищното ускорение 4g! За да може това въздействие да се сведе до минимум, специалистите от HP са направили всичко необходимо за намаляване на масата на подвижните части. Ето защо принтерите на компанията, работещи с SPT, са с неподвижни мастилници и подвижни печатащи глави. Всички мастила се подават едновременно към съответната глава по тръбички с помощта на реверсивна помпа. Вероятно тук ще се запитате защо е нужно, след като мастилата са подадени веднъж, трябва да се връщат обратно. Ами защото при такова високо ускорение на печатащата глава в мастилата се образуват мехурчета въздух, вследствие на което капките се формират неправилно, „изстрелват“ се по непредвидима траектория, да не говорим, че от някои дюзи е възможно да не излизат въобще. По принцип стандартното решение на този проблем е „продухване“ на дюзите, когато главата се намира в крайно положение, при което мастилата не попадат върху хартията, а в специален приемник. Този метод обаче има един основен недостатък, а именно, че води до повишаване на разходите на мастила, а от там до намаляване на икономичността и ефективността на печатащата система.

B9180_with cartridges

HP Photosmart Pro B9180 печата с 8 цвята, като мастилниците са отделни

Hewlett-Packard са решили проблема по много елегантен начин – в печатащата глава се използва система за активно управление на въздуха, чрез която мастилата се разделят от пяната, а тя се извежда в специална камера. След кондензирането ù се превръща в нормално мастило и се връща обратно в мастилницата.

New Electrostatic Drop Detection

Ето и една съвсем нова уникална система на Hewlett-Packard, вградена за първи път в HP Photosmart Pro B9180, и наречена New Electrostatic Drop Detection (NEDD). Тя служи за управление на 8848-те дюзи на печатащите глави, а принципът ù на действие се заключава в следното. Когато мастилото в някоя от дюзите свърши, системата я открива съвсем точно и автоматично компенсира тази липса чрез „изстрелване“ на мастило от съседна дюза, на абсолютно същото място на страницата. Как става това?

Печатащата глава е позиционирана над NEDD сензора. При всяко изстрелване на мастилена капка, електрически заредена пластинка, разположена в горната част на сензора, индуцира електричен заряд в падащата капка в момента, в който тя се отделя от главата. Преминавайки покрай капацитивния сензор, капката индуцира електрически заряд в него и полученият сигнал се усилва от сензора. Този усилен сигнал съответства на големината на заряда и служи за определяне на състоянието на дюзата – дали е здрава, или повредена, съответно дали изстрелва капка, или не. По този начин NEDD системата открива повредените дюзи. За да се запази качеството на печата, липсващите капки се компенсират, като се изстрелва мастило от съседни дюзи, като новите капки се позиционират на мястото на липсващите. Освен че спомага за удължаване на живота на печатащата глава, NEDD системата има още едно предимство – тя следи за броя на повредените дюзи и предупреждава, когато техният брой нарасне до такава степен, че качеството на печат стане неприемливо.

PhotosmartProTB03106BackgrounderEMEA FINAL

Уникалната NEDD технология управлява 8848-е дюзи на печатащите глави

HP Densitometric Closed Loop Colour Calibration

Невероятно, но факт – HP Photosmart Pro B9180 има вградена система за калибриране на цветовете, осигуряваща максимално точно възпроизвеждане на оригинала. Първото калибриране се извършва още със самото инсталиране на принтера, а всяко следващо може да се зададе по желание от контролния панел на устройството или от съпровождащия го софтуер. В стандартния комплект влиза и пакет с фотохартия, предназначена само за това.

Процесът протича по следния начин – HP Photosmart Pro B9180 отпечатва страница със съответните скали, след което автоматично връща листа обратно в принтера. Денситометричният сензор започва да се движи, подобно на сканиращо устройство, осветявайки листа с четирицветни LED диоди. Чрез измерване на отразената от всяко квадратче светлина сензорът „разчита“ неговата цветова плътност и я сравнява с фабрично зададени стойности. В случай, че калибриращото устройство „засече“ отклонение от референтния цвят, компенсира несъответствието с подаване на повече или по-малко мастило. Сензорът служи и за „разпознаване“ на вида на поставената в листоподаващото устройство хартия, на нейната големина и дали е изравнена правилно. В случай, че открие някакъв проблем алармира чрез изписване на предупреждение както на дисплея, така и на свързания с компютъра монитор.

PhotosmartProTB03106BackgrounderEMEA FINAL

Денситометричният сензор измерва цветовата плътност на всяко квадратче от специалната скала, сравнява получените стойности с фабрично зададените  и коригира несъответствията

Нови пигментни мастила HP Vivera

Мастилата са не по-маловажни от всички останали компоненти на един принтер. Новите HP Vivera 38 са специално разработени за HP Photosmart B9180 и образуват единна система с печатащите глави, гарантираща безкомпромисно качество на отпечатаните изображения.

На пръв поглед, ако човек не се замисли по-дълбоко, ще реши, че мастилата са просто оцветена вода. Всъщност обаче тази течност е доста сложна по химически състав. За разработка и производство само на един вид мастила НР са необходими 3–4 години и над 50 хил. часа инженерна и научна работа. Във всяка една мастилница, освен водата, се съдържат оцветители, повърхностно-активни вещества, свързващи полимери, овлажнители, консерванти, стабилизатори и дори добавки, намаляващи огъването на хартията. Разбира се, водата играе ключова роля в най-важния процес на термоструен печат – образуването на мехурчетата и „изстрелването“ на капката. Повърхностно-активните вещества оказват влияние върху силата на повърхностното напрежение и на процеса на формиране, „изхвърляне“ и разполагане на мастилените капки на повърхността на хартията. Специалният овлажнител служи за намаляване на парообразуването в дюзите, а задачата на консервантите е да се борят с микроорганизмите, за да запазят характеристиките на мастилата постоянни.

Въпреки всичко най-важният компонент си остава оцветителят, който има основна „вина“ за получените цветове. Той бива 2 вида – на основата на багрила и на пигментна основа. Първият вид съдържа миниатюрни молекули оцветител с размери около 2 nm, които от водния разтвор проникват в слоевете на хартията. Пигментните мастила пък съдържат неразтворими във вода частици пигмент с размери 50–150 nm, поради което не проникват в хартията, а остават на повърхността ù, гарантиращи остро изображение и „по-дълбок“ черен цвят.

Именно такива са мастилата HP Vivera 38, използвани в HP Photosmart Pro B9180. Голямото им предимство е, че имат висока светло- и водоустойчивост, и са съвместими с повечето видове хартия. Според изследванията, проведени от Wilhelm Imaging Research, отпечатък от този принтер с HP Vivera 38 върху фотохартия на HP има устойчивост на избледняване 200 години.

HP Photosmart Pro B9180 използва 8 отделни мастилници с пигментно мастило – Matte Black, Photo Black, Neutral Gray, Cyan, Light Cyan, Magenta, Light Magenta и Yellow.

B9180_techical backrounder ink

И тук компанията е направила поредната иновационна стъпка, като за създаването им е използвала технология, която за момента е единствена в света – Electrosteric Encapsulated Technology (EET). Всяка частичка от пигмента е обвита с отрицателно зареден гумен слой, който увеличава силата на отблъскване между отделните частици, и осигурява необходимата дисперсия. Под действието на отрицателните заряди частиците не могат да се слепят и утаят, което е гаранция за качествен печат и постоянни резултати. Мастилата остават с нисък вискозитет, дюзите работят ефективно и са с по-дълъг „живот“.

Ink

Строеж на пигментна частица на HP Vivera

Комбинацията от две черни и едно сиво мастило пък гарантира отпечатването на неутрални черно-бели снимки и повишава плътността на черното, особено при печат на произведения на изкуството върху специализирана хартия. Сивото фотографско мастило е трето поколение и е специално разработено за отпечатването на репродукции и неутрални сиви тонове.

Pigment

Микроскопска снимка на пигментите на HP Vivera

Изключително разнообразие от нови видове хартия

Хартията, върху която се печата, също има огромно значение за получаване на оптимални резултати. В тази насока Hewlett-Packard е създала уникални хартии, напълно имитиращи специализираните картони за рисуване с акварел, туш, та дори и платно за маслени бои. Но да започнем с новата, така да се каже, най-често използваната фотографска хартия HP Advanced Photo Paper.

Разработена специално за новите пигментни мастила HP Vivera, тя осигурява получаването на удивително качествени отпечатъци, водоустойчивост и дълъг срок на съхранение на снимките. Както вече споменах, според изследванията на Wilhelm Imaging Research фотографиите, отпечатани на HP Photosmart Pro B9180, са с дълготрайност 200 години. По-интересните видове, както и характеристиките на хартиите, може да прочетете в табл. 2, а тук ще ви разкажа накратко за тяхната структура и повърхностно покритие.

Има два основни вида покритие – порьозно и на основата на гел. В номенклатурата на НР на основата на гел са хартиите HP Premium Plus Photo Paper, които са най-подходящи за печат с мастила на основата на багрила. Не че е невъзможно да се използват и с пигментни, но няма да се получат оптимални резултати. HP Premium Plus Photo Paper изсъхва по-бавно, но пък имат висока устойчивост на избледняване.

Новата HP Advanced Photo Paper е с порьозно покритие, което под действие на капилярното налягане абсорбира мастилото с голяма скорост. Тъй като съдържа неразтворими във вода керамични пигменти, покритието е напълно устойчиво на вода и механични повреди като издраскване например. Всеки един слой притежава уникална функция. Вижте сами:

» Защитен слой – това е най-горният слой, съдържащ миниатюрни керамични пигменти, предпазващи от надраскване и отпечатъци от пръсти, и придаващи водоустойчивост. Защитният слой на HP Advanced Photo Paper е 2,5 пъти по-тънък в сравнение с този на предишните хартии на Hеwlett-Packard.
»  Носител на изображението – това са два слоя, които са разположени точно под защитния и заедно спомагат за високата абсорбционна способност на хартията. Пигментите, използвани в тези слоеве, са базирани на собствена разработка наночастици на НР. Повърхността на всяка една от наночастиците е проектирана за оптимална съвместимост с новите мастила Vivera.
» Полиетиленови слоеве – те са два и са разположени под и над „сърцевината“ на хартията. Служат за защита от проникване на вода и мастило. Тънкият горен полиетиленов слой придава равномерен гланцов вид на отпечатаното изображение, а долният предпазва страницата от огъване и осигурява пълна водоустойчивост.
» Основен слой – сравним с традиционната сребърно-халогенидна фотохартия, той придава брилянтен вид на отпечатаните снимки.

Paper

Структура на новата фотохартия HP Advanced Photo Paper

HP Aquarella Art Paper е част от новата продуктова гама хартии на НР, наречена Digital Fine Art Media. Тази хартия е с едностранно матово повърхностно покритие, с едра релефна структура и възпроизвежда живи и наситени цветове. Разработена е специално за HP Photosmart Pro B9180 и новите пигментни мастила HP Vivera 38 и е подходяща за отпечатване на акварелни репродукции и важни бизнес документи като изискани покани например. HP Aquarella Art Paper е водоустойчива, с текстура, имитираща истинските акварелни картони, а отпечатаната картина почти не може да се различи от оригинала. Въпреки че при излизането си от принтера е напълно изсъхнала, се препоръчва, преди да бъде сложена в рамка или албум, да се остави да престои 24 часа.

HP Artist Matte Canvas е най-атрактивния за мен носител от всички новоразработени хартии на HP. Всъщност това не е хартия, а меко платно, което имитира платната за маслени бои и, вярвайте ми, отпечатаната на него репродукция се отличава от оригинала единствено и само по липсата на релеф, оставен от четката при нанасянето на боите! То е със средна плътност, с памучно-полиестерни нишки и има специално едностранно матово покритие, което предпазва повърхността от напукване, и придава водоустойчивост. Основата на платното, както вече споменах, е памучно-полиестерна, pH неутрална и не съдържа киселини. Интересното е, че отпечатъкът може да се ламинира с течен ламинат, след което да се лакира и да му се придаде релеф. Така репродукцията, отпечатана на HP Photosmart Pro B9180 върху HP Artist Matte Canvas по нищо няма да се различава от оригинала. И за този носител компанията препоръчва да престои 24 часа, преди да се предприемат завършващи обработки или преди да се сложи в рамка.

HP Hahnemühle Smooth Fine Art Paper – изключително фина матова хартия със 100% съдържание на памучни влакна за придаване на здравина и устойчивост. Тя е с едностранно повърхностно покритие, без съдържание на киселини и е напълно водоустойчива.

HP Hahnemühle Watercolor Paper е с 50% памучни влакна, отлично хомогенизирани миниатюрни частици, без съдържание на киселини и напълно водоустойчива. Релефната ù текстура е по-фина от тази на HP Aquarella Art Paper и е с повърхностно покритие само от едната страна.

Това, което мога да кажа за новите хартии на НР, е, че всички те са изключително атрактивни, имат отлично цветовъзпроизвеждане и създават илюзията, че отпечатъците всъщност са оригинални картини. По отношение на работа с различни носители HP Photosmart Pro B9180 е доста универсален – може да печата върху хартии и платна с тегло от 80 g/m2 до 800 g/m2!

Paper3

Някои от най-интересните видове хартия от серията Digital Fine Art Media на HP

Tabl1

Табл. 1. Основни характеристики на новите хартии на НР

Резултати от теста

Ако сте имали търпението да прочетете всичко, казано до тук, вероятно вече се досещате какви биха могли да бъдат резултатите от проведените тестове. Преди да ви ги представя обаче, ще спра вниманието ви на новата страница, която изготвихме специално за тестване на мастиленоструйни принтери. Тя съдържа следните основни елементи:

» RGB и CMYK скали с основните цветове от 5% до 95% през стъпка 5%.
» RGB и CMYK скали с основните цветове от 1% до 5% и от 95% до 99% през стъпка 1%.
» Мири с линиатура 100, 200 и 300 lpi за тестване на разделителна способност.
» Негативни и позитивни полета, съдържащи текстове с кегел от 2 pt до 12 pt, написани със стандартен серифен (Times New Roman) и безсерифен шрифт (Arial).
» Черно-бяла и цветна снимка с преобладаващи неутрални тонове.
» Снимка, съдържаща т.нар. запомнящи се цветове – небе, трева, дървета.
» Снимка с хора от различни раси за проверка на печата на цветове на кожата.
» Снимка, съдържаща цветни обекти (в случая плодове) за визуална оценка на реалното предаване на цветовете.

Test Page

Новата тестова страница за мастилено-струйни принтери

Всички тестови страници и снимки печатах с възможно най-висококачествения режим – Maximum dpi, защото исках да „изцедя“ най-доброто, на което е способен този принтер.

Специален тест за установяване на скоростта на печат не правих, защото за един фотопринтер според мен най-важното е да печата качествено, а не бързо. Не пуснах и стандартни документи на офис хартия, защото при положение, че работи с 8 цвята, и то на А3+ формат, сърце не ми даде да му задам да върши толкова обикновена работа. Пък и никак не ми се вярва някой да си го купи, за да си печата документацията на офиса. Наблегнах на големите формати, защото HP Photosmart Pro B9180 определено е предназначен за професионалните фотографи, подготвящи изложби, или представящи снимките си на потенциални купувачи, за специалисти, желаещи да възпроизведат максимално близко до оригинала копие на художествено произведение, или за художници, които искат да се представят пред някоя галерия чрез висококачествени отпечатъци на своите картини, например.

За жалост, за да ви илюстрирам резултатите, трябва да сканирам отпечатъка, за да го превърна в цифров вид, което влошава значително качеството, води до загуба на фини детайли и поради това не може да предаде информацията точно и обективно. Затова предпочитам да направя изводи от тестовата страница и просто с думи да се опитам да ви убедя, че този принтер е действително удивителен, невероятно точен в цветовъзпроизвеждането и максимално прецизен.

И така, изводите от теста. Всички цветни скали от 5% до 95% се възпроизведоха коректно, с ярко изразена разлика между квадратчетата. Удивителното е, че с невъоръжено око се вижда и разликата в скалите от 1% до 5%, което гарантира изключителна прецизност при възпроизвеждане на светлите тонове. От 95% до 99% видима разлика няма, но, честно казано, се съмнявам, че принтерите от този клас на други производители биха възпроизвели коректно тези големи плътности. Така или иначе в снимките, които отпечатах, имаше разработка и в най-светлите, и в най-тъмните тонове, като видима загуба на информация не установих. Имайте предвид, че всички тестови фотографии не са случайно подбрани. Повечето са с голяма контрастна разлика и критични участъци, а целта ми беше да установя дали наистина HP Photosmart Pro B9180 ще може да се справи с тази нелека задача. Е, справи се.

Мирите за разделителната способност също се възпроизведоха безупречно, като дори при 300 lpi под лупа линийките се виждат ясни и отчетливи. Буквите се отпечатаха също отлично, като единствено „запушване“ установих при негативния текст със серифен шрифт с кегел 2 pt.

Доказателство за ефективното калибриране с вградения в принтера денситометър е резултатът от черно-бялата снимка, поместена на тестовата страница. Тя е възпроизведена напълно неутрално, без никакви цветови отклонения. Да не говорим, че мастилените точки са толкова фини и гъсто разположени, че дори и под лупа с 8-кратно увеличение ми беше трудно да разбера дали снимката е отпечатана само с двете черни и сивото мастило, или с всички едновременно. Е, оказа се, че е с всички. HP Photosmart Pro B9180 възпроизведе и цвета на кожата, и запомнящите се цветове с удивително сходство.

За най-накрая оставих може би най-интересния тест, който несъмнено доказва изключителната атрактивност и високото качество на продуктите и технологиите на Hewlett-Packard. Заедно с драйверите се инсталира и Plugin за Photoshop, който улеснява печата с HP Photosmart Pro B9180 през програмата. Отваря се от File/Automate/Photosmart Pro Print и съдържа всички елементи за бързо и безпроблемно стартиране на печата: избор на вида и големината на хартията, качеството на печата, изходното листоподаващо устройство, ориентацията на страницата, начинът на разположение на изображението в печатния лист и най-интересната функция – задаване на цветовото пространство. Тук съществуват 4 възможности:

» Printer Managed – снимката се конвертира от текущото работно цветово пространство на Photoshop в това на принтера.
» Photoshop Managed – освен стандартните Adobe RGB и sRGB, тук може да се избира между 9 цветови пространства за съответните видове хартия според автоматично инсталираните заедно с драйверите на принтера ICC профили.
» No Color Management – профили не се прилагат.
» Black & White – задава се при печат на черно-бели изображения, при което принтерът работи само с двете черни и сивото мастило.

Реших да пробвам дали наистина ще има разлика при използването на първите три от тези четири възможности, като за целта отпечатах две снимки – портретна, за да проследя възпроизвеждането на цвета на кожата, и снимка на цвете, съдържаща много цветови нюанси. Трябва да ви кажа, че резултатите са потресаващи! Изображенията, отпечатани със зададен Printer Managed метод за конвертиране на цветовото пространство, се оказаха брилянтни – с верни цветове, контраст и наситеност. Използването на Photoshop Managed при зададено Adobe RGB пространство не доведе до чак толкова добри резултати – променени цветове, недостатъчен контраст и липса на разработка в някои детайли от снимките. Подобни слаби резултати получих и при печат в режим No Color Management. Изводът – явно специалистите на Hewlett-Packard са се справили безупречно и с безспорно важния показател управление на цветовете.

Явно е, че за последната година Hewlett-Packard е извървяла много дълъг път, и е финализирала изключително интересни разработки. Те тепърва ще се доказват и налагат чрез новите продукти, които компанията ще пусне на пазара в скоро време. Що се отнася до HP Photosmart Pro B9180, от всички проведени тестове и отпечатани снимки мога да кажа, че той с гордост може да носи определението „професионален“. Че е най-добрият в света принтер от този клас, не мога да твърдя, поради простата причина, че до сега нито един от представителите за България на конкурентните на Hewlett-Packard компании не е пожелала да ми предостави подобно устройство за тестване, поради което и нямам база за сравнение. До момента обаче безспорно HP Photosmart Pro B9180 е най-добрият принтер, на който съм печатала, и от него съм получила най-брилянтните отпечатъци на изключително сложни за възпроизвеждане снимки. Още веднъж благодаря на Hewlett-Packard България за това, че ми даде възможността да се докосна до това почти съвършено устройство, и най-важното – че ми го предостави с мостри на всички видове хартии от новата продуктова гама HP Digital Fine Art Media.

Tabl2

Табл. 2. Технически характеристики на HP Photosmart Pro B9180

Ваня Абаджиева-БучелНапиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.Последни тестове